Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Πατάτες οφτές...

Ένα από τα αγαπημένα μου side dishes ή να πω καλύτερα συνοδευτικά στο πιάτο, είναι οι "οφτές πατάτες".

Ένα πολύ εύκολο και χορταστικό συμπλήρωμα δίπλα σε μια ωραία μπριζόλα ή σε όποιο κρεατικό ή ψάρι σας αρέσει.

Κατ αρχάς στην Κρήτη συνηθίζεται η οφτή πατάτα αλλά εγώ θα σας πω, πως φτιάχνω τις δικές μου σπιτικές.


Λοιπόν αρχίζω..



Διαλέξτε όλες τις πατάτες που θα χρησιμοποιήσετε να είναι περίπου του ίδιου μεγέθους.  Καλύτερα να είναι μεσαίες σε μέγεθος.
Τις πλένετε πολύ καλά και τις τρίβετε με κάποιο σφουγγαράκι που πλένετε τα πιάτα, με την σκληρή του επιφάνεια για να φύγει οποιοδήποτε ίχνος χώματος.
Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τις τρυπάτε με ένα πιρούνι σε δυο τρεις μεριές την καθεμία..

Είστε έτοιμε τις βάζετε στο φούρνο σας και τις ψήνετε για μία ώρα και ίσως λίγο παραπάνω, ανάλογα του μεγέθους τους.

Μπορείτε επίσης να τις έχετε τυλίξει μία-μία με αλουμινόχαρτο, έτσι για να είναι πιο εντυπωσιακές στο σερβίρισμα.  Αυτή η εκδοχή είναι για τον Χειμώνα όταν τις ψήνετε στο τζάκι, αλλά μπορείτε και χωρίς τζάκι να κάνετε το ίδιο.

Όταν είναι έτοιμες καλό θα είναι να σερβιριστούν αμέσως ζεστές ή και καυτές για να πετύχει η συνέχεια.

Πάνω στο τραπέζι σας, εκεί που θα γευματίσετε θα πρέπει να έχετε, βούτυρο ή μαργαρίνη, γιαούρτι, μύλο πιπεριού και αλατιού, πάπρικα, ή τσίλι σκόνη και ότι άλλο σας αρέσει από μπαχαρικά.




Ο καθένα παίρνει την πατάτα του και την ανοίγει, την κόβει στο μήκος της και στο πλάτος της αν θέλει {σχήμα σταυρού), και της βάζει πρώτα απ' όλα το βουτυράκι να λιώσει και το αλάτι.
Αμέσως μετά το γιαούρτι, την πάπρικα ή το τσίλι σε σκόνη και ότι άλλο τραβάει η όρεξή του.

Η πατάτα είναι πολύ νόστιμη αλλά και ιδιαιτέρως νόστιμη είναι και η τόσο καλά πλυμένη φλούδα της.  Μην την σκάψετε για να φάτε μόνο το μέσα.....όλη είναι εξίσου νόστιμη.




Εγώ κάνω και κάτι άλλο κάποιες φορές.  Παίρνω από τον ΑΒ, κάποιες πατάτες που είναι εισαγωγής, Γαλλικές, μέσα σε σακούλα, οι οποίες είναι έτοιμες, καθαρισμένες και πλυμένες για να μπουν με την ειδική τους συσκευασία στα μικροκύματα.  Σε 7 λεπτά είναι έτοιμες και μπορείτε να κάνετε ακριβώς τα ίδια μετά, δηλαδή να τις κόψετε, να βάλετε το βούτυρο, το γιαούρτι, τα μπαχαρικά κλπ
.


Μια εναλλακτική επίσης,  που και αυτήν κάνω, είναι αυτές τις εισαγωγής  ή άλλες μικρές στο μέγεθος αφού τις πλύνετε πολύ καλά, τις βάζετε σε πυρέξ ολόκληρες με την φλούδα τους, προσθέτετε λίγο λαδάκι, ρίχνετε λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.  Τις ψήνετε στο φούρνο σας ή στα μικροκύματα και γίνονται λουκούμι.  Αν θέλετε μετά τις χαράζετε και βάζετε και σ' αυτές γιαούρτι.

Είναι να γλείφετε το δάκτυλά σας....



Μαζί με ένα ωραίο rib eye κομμάτι κρέας και μια πράσινη σαλάτα, λίγο μπρόκολο ή καλαμπόκι είναι ότι καλύτερο για ένα υγιεινό, νόστιμο και γρήγορο γεύμα.
Η διαδικασία δε του αλουμινόχαρτου αρέσει πολύ και στα παιδιά .....

Στην δική μου οικογένεια αυτό ήταν πολύ συχνά ένα γεύμα του Σαββατοκύριακου, που μας άρεσε πολύ.

Καλή σας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου