Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

marilena: Η γιορτή της αγάπης έφτασε.....

marilena: Η γιορτή της αγάπης έφτασε.....: ". Αυτή είναι για μένα και η αληθινή γιορτή της αγάπης. Αγάπη χωρίς ανταλλάγματα παρά μόνο προσφορά..... Την ημέρα της Ανάστασης, εκεί,..."

Η γιορτή της αγάπης έφτασε.....


.

Αυτή είναι για μένα και η αληθινή γιορτή της αγάπης.

Αγάπη χωρίς ανταλλάγματα παρά μόνο προσφορά.....

Την ημέρα της Ανάστασης, εκεί, όλοι μας εκφράζουμε και συνειδητοποιούμε τη λέξη "Αγάπη¨".

Αυτή που λένε τα παιδιά στους γονείς τους και αυτή που μοιράζονται όλα τα μέλη μια οικογένειας. Μια αγάπη ανιδιοτελής και αληθινή. Βαθιά και εσωτερική. Μια αγάπη, σαν κι αυτή που αισθάνθηκε για μας ο Χριστός και μας συγχώρεσε........

Έτσι το αισθάνομαι εγώ.
Περιμένω την Ανάσταση με δέος και ανυπομονώ να αγκαλιαστώ με τους δικούς μου ανθρώπους, που ξέρω ότι είναι πάντα εκεί για μένα σε ότι καλό αλλά και κακό μου φέρει η ζωή. Πάντα εκεί με ανοιχτή αγκαλιά και χωρίς να περιμένουν τίποτα.

Ξεχνάμε πολλές φορές να δείχνουμε τα αληθινά μας αισθήματα  στην οικογένειά μας.  Παρασυρόμενοι από τους ταχείς ρυθμούς μας ,οδηγούμε μια κούρσα ζωής χωρίς σταματημό....
Πόσο λίγες είναι οι φορές που εκφράζουμε την αγάπη μας, σε σχέση με τη διάρκεια της ζωή μας.

Εκεί λοιπόν κάθε Ανάσταση σταματάμε για λίγο, όσο κρατάει η αναμονή μας έξω από την εκκλησία κρατώντας τα λευκά κεριά,  και σκεφτόμαστε.......

Βλέπεις εκεί όλες τις οικογένειες να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς.....Όλοι ενωμένοι αγαπημένοι όσο ποτέ μέσα στο χρόνο.

Πάντα αυτή η βραδιά για μένα είναι πολύ σημαντική.  Στέκομαι και παρατηρώ την οικογένειά μου, είναι όλοι τους χαρούμενοι, γιορτινοί......Τους χαζεύω και αισθάνομαι την πραγματική αγάπη να ξεχειλίζει από μέσα μου.

Περιμένω ανυπόμονα ν' ακούσω το "Χριστός Ανέστη" και να λυτρωθώ.  Να κάνω μια νέα αρχή.  Να υποσχεθώ στον εαυτό μου πως θα 'μαι πιο προσεκτική με την αγάπη και την έκφρασή της προς όλους αυτούς που με αγαπούν και που με τιμούν καθημερινά. Στους δικούς μου ανθρώπους.  Στους γονείς μου, στο παιδί μου, στον αδελφό μου.........

Ίσως κάποιοι από εσάς να συμφωνούν και άλλοι όχι.  Μπορεί κάποιοι από εσάς να προφτένετε καθημερινά στη ζωή σας να δείχνετε την αγάπη σας και το μεγαλείο της ψυχής σας.

Εγώ δεν τα καταφέρνω σαν και εσάς και γι αυτό ίσως να αισθάνομαι έτσι για τούτη την μέρα κάθε χρόνο.

Τιμώ την ημέρα της Ανάστασης, τιμώ την οικογένειά μου και όλους τους φίλους της ζωής μου και θέλω να εκφράσω την αληθινή μου αγάπη για αυτούς, αλλά και για όλους όσους πίκρανα και άθελά μου στενοχώρησα, να τους ζητήσω μοναχά συγνώμη......

Τιμώ την μεγαλοπρέπεια της ημέρας, τιμώ την Αγάπη, τιμώ όλους τους ανθρώπους.......


marilena: Αρνάκι και κοκορέτσι στη πρώτη γραμμή......

marilena: Αρνάκι και κοκορέτσι στη πρώτη γραμμή......: "Κυριακή του Πάσχα έρχεται και τι άλλο θα μπορούσε να έχει το μενού..... Αρνάκι στη σούβλα παρέα με κοκορετσάκι. Κατ' αρχάς ο καιρός φαίνετ..."

Αρνάκι και κοκορέτσι στη πρώτη γραμμή......

Κυριακή του Πάσχα έρχεται και τι άλλο θα μπορούσε να έχει το μενού.....
Αρνάκι στη σούβλα παρέα με κοκορετσάκι.

Κατ' αρχάς ο καιρός φαίνεται πως θα μας κάνει τη χάρη.  Έτσι βάση των  μέχρι τώρα προβλέψεων όλη η Ελλάδα θα έχει καλό καιρό.
Δεν θα χρειαστεί να ψήσουμε σε υπόστεγα, αλλά ούτε και να μην ψήσουμε εξ' αιτίας του καιρού.

Έτσι λοιπόν ξεκινώ και σας παραθέτω το πιο παραδοσιακό και συνοπτικό που βρήκα στο διαδίκτυο, από την σελίδα του "radicio", το οποίο και ευχαριστώ για την τόσο απλή και παραδοσιακή του συνταγή  για το σωστό πέρασμα στη σούβλα αλλά και τα σημαντικότερα σημεία του καλού ψησίματος...........
Το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι που και αυτό μου φάνηκε κατανοητό ακόμα και για τους πιο νέους ψήστες......
Απολαύστε τα.....

Αρνί στη σούβλα Πασχαλινό

ή κατσικάκι στη σούβλα, είναι το χαρακτηριστικό έδεσμα της Κυριακής του Πάσχα. 
5.0 αστέρια από 2 σέφ 

Προετοιμασία: 30 λεπτά | Μαγείρεμα: 2 - 3 ώρες | Σύνολο: 3 ώρες και 30 λεπτά
Συνταγή για: 10 - 20 μερίδες 


Υλικά: 


Αρνάκι1 τυλιγμένο στη μπόλια του (μέγεθος ανάλογα των ατόμων)

Αλάτι, πιπέριόσο σας αρέσει 
Υλικά επιπλέον:
 Σύρμα, σπάγκοόσο χρειάζεται για δέσιμο και ράψιμο 


Οδηγίες:

 
1. Περνάτε τη σούβλα στο αρνί ξεκινώντας από την περιοχή του ορθού, μέσα από την κοιλιά και την θωρακική κοιλότητα, το λαιμό και τέλος το κεφάλι, όπου πρέπει να τρυπήσει το κόκαλο του κρανίου. Με το σύρμα το αρνί πρέπει να στερεωθεί σε δύο σημεία στη σπονδυλική του στήλη και σε άλλο ένα στο λαιμό, πάνω στη σούβλα. Τα πίσω πόδια περνιούνται πίσω από τη σούβλα και στερεώνονται κι αυτά με σύρμα.
2. Αλατοπιπερώνετε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς και του θώρακα και ράβετε την κοιλιά με βαμβακερό σπάγκο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και εξωτερικά (δεν έχει φόβο να στεγνώσει, εξαιτίας της μπόλιας, την οποία φροντίζετε να στερεώσετε καλά).
3. Αφού ετοιμαστεί η θράκα, το αρνί μπαίνει αρχικά ψηλά και η σούβλα πρέπει να γυρίζει γρήγορα. Αφού το λίπος έχει αρχίσει να λιώνει και να λιπαίνει το αρνί, τότε μπορεί η σούβλα να κατέβει πιο κοντά και να γυρίζει πιο αργά.
4. Ο χρόνος που χρειάζεται να ψηθεί, ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού και τη δύναμη της φωτιάς. Σε γενικές γραμμές, ένα αρνί 6 κιλών χρειάζεται περίπου 2 με 2,5 ώρες για να ψηθεί. Αφού ψηθεί απομακρύνετε τη σούβλα από τη φωτιά, αφήνετε να μείνει λίγο (15 – 20 λεπτά), το τεμαχίζετε και το σερβίρετε σε πιατέλες.
Αρνί σούβλας

 Κοκορέτσι...... το Πασχαλινό

Υλικά
2 συκωταριές αρνίσιες με γλυκάδια
επιπλέον γλυκάδια
2 αρνίσιες σκέπες (μπόλιες)
2 κιλά αρνίσια εντεράκια
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση  • Πλένουμε τα έντερα καλά και με ένα ξυλάκι (στρογγυλή βέργα από κλαδί χωρίς τη φλούδα) τα γυρίζετε μέσα-έξω και τα ξαναπλένετε.
  • Το πλύσιμο γίνεται καλύτερα αν εφαρμόσετε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση σας.
  • Μετά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το χυμό λεμονιού, να ασπρίσουν και να σφίξουν. Κόβουμε τα εντόσθια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Αλατοπιπερώνουμε και αρχίζουμε να τα περνάτε στη σούβλα εναλλάξ χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους (τα πιέζουμε ελαφρά). Τα τυλίγουμε γύρω-γύρω με τις σκέπες. Μετά τυλίγουμε σφιχτά με τα έντερα.
  • Ψήνουμε στα κάρβουνα, προσέχοντας η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή γιατί το κοκορέτσι θα ψηθεί εξωτερικά και από μέσα δεν θα έχει ψηθεί, γυρίζοντας της σούβλα κάθε τόσο ή αν έχουμε μοτέρ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσέχουμε επίσης να μη στεγνώσει.
  • Αν δεν ψήσουμε στα κάρβουνα, μπορούμε αφαιρώντας τη σούβλα να βάλουμε το κοκορέτσι σε ταψί να ψηθεί στον φούρνο. Μην προσθέσετε νερό, γιατί "βγάζει" πολλά υγρά. Αλείφετε συχνά με λάδι ή βούτυρο.


Μόνο χρόνια πολλά μπορώ να σας ευχηθώ και καλή όρεξη στο εορταστικό σας τραπέζι....


Και του χρόνου με υγεία για όλο το κόσμο!!!

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

marilena: Προσοχή στις κροτίδες....αλλά και στις λαμπάδες !!...

marilena: Προσοχή στις κροτίδες....αλλά και στις λαμπάδες !!...: "Κάθε Ανάσταση το πρόβλημά μου είναι οι κροτίδες. Όχι το 'μπαμ μπουμ' τους, αλλά ο φόβος που έχω του ατυχήματος, δηλαδή να σκάσουν δίπλα μας..."

Προσοχή στις κροτίδες....αλλά και στις λαμπάδες !!!

Κάθε Ανάσταση το πρόβλημά μου είναι οι κροτίδες.  Όχι το "μπαμ μπουμ" τους, αλλά ο φόβος που έχω του ατυχήματος, δηλαδή να σκάσουν δίπλα μας ή στο κεφάλι μας και γενικώς δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στους κατασκευαστές αλλά ούτε και σ' αυτούς που τις ρίχνουν.

Έχετε δει κάθε χρόνο πόσα ατυχήματα γίνονται και πόσα νεαρά άτομα τραυματίζονται ίσως και για πάντα.......

Πέρυσι λοιπόν, εγώ έπαθα κάποιο ατύχημα που δεν ήταν εξ αιτίας των κροτίδων αλλά ήταν απόρροια του φόβου μου για τις κροτίδες.....

Πήγαμε λοιπόν στην εκκλησία στην Παραλία Αυλίδας εκεί που κάνουμε Ανάσταση τα τελευταία χρόνια, όλη η οικογένεια μαζί αλλά και με φίλους που πάντα φιλοξενούμε. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει πάντα πολύς κόσμος, που στέκεται εκεί για να δεί από κοντά την Ανάσταση. Εκεί λοιπόν  ανάμεσα στους υπόλοιπους πιστούς περιμέναμε να ακούσουμε και το "δεύτε λάβετε φως" που δεν άργησε να' ρθει. Ανάψαμε τα κεριά μας εν μέσω των μπαμ - μπουμ που είχαν αρχίσει τις πρόβες τους δεξιά και αριστερά, πάνω και κάτω......Εγώ σφιγμένη όπως πάντα, κάθε Ανάσταση, προστατευμένη σχεδόν  η μισή κάτω από ένα δέντρο, μαζί με την οικογένειά μου και τους καλούς μας φίλους, παρακολουθούμε τον ιερέα και κρεμόμαστε από τα χείλη του.

Όλοι μας κρατάμε τα λευκά κεριά μας και αναμένουμε το "Χριστός Ανέστη"......

Δεν ξέρω πως μου ήρθε εκείνη τη στιγμή, αλλά είχα την φαϊνή ιδέα να πω του γιου μου να μου δώσει να κρατάω και την δική του λαμπάδα γιατί φοβάμαι την ώρα του Χριστός Ανέστη , τους εναγκαλισμούς κρατώντας κεριά.  Επειδή δηλαδή υπάρχει συνωστισμός και όλοι εκείνη την ώρα αγκαλιάζονται και φιλιούνται ο ένας με τον άλλον εγώ τρέμω τα ατυχήματα με τα κεριά και γενικά τη φωτιά. Έχω ένα θέμα στρεσαρίσματος με τέτοια θέματα όπως θα έχετε διαπιστώσει......

Ο γιος μου, μου έδωσε τη λαμπάδα του στο παρά πέντε και μετά από λίγο σήμαναν οι καμπάνες και έγινε η Ανάσταση.... Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά άρχισαν να πέφτουν βροχή.  Εγώ καταλαβαίνετε σε κατάσταση πανικού, σαν πολεμιστής σε ναρκοπέδιο.....

Όπως όλοι, έτσι και εμείς στην οικογένειά μας αρχίσαμε τις αγκαλιές και τα φιλιά. Εγώ εν μέσω φιλιών και ευχών άρχισα να αισθάνομαι ότι καίγεται το χέρι μου στο ύψος του καρπού μου.

Εκείνη την στιγμή θεωρώ πως έπεσε κάποια φλεγόμενη κροτίδα στο χέρι μου ή κάτι από τον ουρανό τέλος πάντων.... Σίγουρα με πήραν τα σκάγια σκέφτηκα..... Η μυρωδιά ήταν τόσο έντονη που νόμιζα ότι είχε πέσει και στα μαλλιά μου αυτό, ότι ήταν αυτό........

Τι είχε συμβεί όμως.....

Όπως κρατούσα τις δύο λαμπάδες στο χέρι, η μία είχε λιώσει το πλαστικό ποτηράκι της άλλης, ξέρετε, αυτό που βάζουμε για τον αέρα, και όλο αυτό το πλαστικό είχε λαμπαδιάσει και έλιωνε πάνω στο χέρι μου. Πλαστικό μαζί με κερί από τις λαμπάδες, όλα μαζί έλιωναν και κατέληγαν στο καρπό μου.

Δεν μπορούσα να την πετάξω κάτω, λόγω του πολύ κόσμου και μέχρι να μετακινηθώ σε κάποιο ξέφωτο είχε σχεδόν όλο το ένα ποτηράκι λιώσει πάνω στο χέρι μου. Είχα ένα χέρι κόκκινο ντυμένο με πλαστικό που είχε πάρει και το σχήμα του καρπού μου......

Καταλαβαίνετε σε ποια κατάσταση γύρισα στο σπίτι....κατακαημένη.....

Από αλλού το περίμενα και από αλλού μου 'ρθε.  Δεν μπορούσα να το πιστέψω, εγώ που τόσο πολύ προσέχω όλα και όλους, όταν έχουμε να κάνουμε με φωτιά, βαρελότα και κροτίδες, να την πατήσω έτσι από την φαϊνή ιδέα που είχα να κρατώ και την λαμπάδα του γιου μου......

Προσοχή λοιπόν στις κροτίδες και σε ότι μπορεί να προκύψει από τον φόβο σας γι' αυτές.....

Καλή Ανάσταση σε όλους.........

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

marilena: Η Μαγειρίτσα, της Μαγειρίτσας, ώ Μίνα Κακανιά !!!

marilena: Η Μαγειρίτσα, της Μαγειρίτσας, ώ Μίνα Κακανιά !!!: "Η Μίνα Κακανιά από το ΒΗΜΑ gourmet μας δίνει για το Πάσχα συνταγές μαγειρικής, τις οποίες βρήκα στην σελίδα του 'Home food', για μαγειρίτσα..."

Η Μαγειρίτσα, της Μαγειρίτσας, ώ Μίνα Κακανιά !!!


Η Μίνα Κακανιά από το ΒΗΜΑ gourmet μας δίνει για το Πάσχα συνταγές μαγειρικής, τις οποίες βρήκα στην σελίδα του "Home food", για μαγειρίτσα  όλων των προτιμήσεων, τόσο για "παραδοσιακούς" όσο και "αιρετικούς", όπως λέει η ίδια.  Εγώ επέλεξα να σας παρουσιάσω την "παραδοσιακή" την οποία έχω συνηθίσει να φτιάχνω στο σπίτι μου και πάντα  όλοι γλύφουν τα δάχτυλά τους..... 

Παραδοσιακή μαγειρίτσα
 
φωτ. Παύλος Τσοκούνογλου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
1 μικρή συκωταριά και τα εντεράκια από κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, πολτοποιημένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
3 μαρούλια, χοντροκομμένα
½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια δυόσμο, μόνο τα φύλλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία: Αφήνουμε τη συκωταριά σκεπασμένη ολημερίς σε κρύο νερό με παγάκια και κάθε 3-4 ώρες αλλάζουμε το νερό. Για να καθαρίσουμε τα εντεράκια, τα αναποδογυρίζουμε και τα πλένουμε μέσα-έξω. Τα κόβουμε κατά μήκος και το πλύσιμο γίνεται παιχνιδάκι. Έπειτα, τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό, ζεματίζουμε όλα τα εντόσθια περίπου για 5 λεπτά και στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε όλα τα λίπη και τα πετάμε. Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια με το ψαλίδι.
 
Σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα εντεράκια, το συκώτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μαρούλια, καλύπτουμε με μπόλικο νερό και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για 1 ώρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, διορθώνουμε το αλάτι και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για ακόμη 1 ώρα, ρίχνοντας νερό αν χρειάζεται και ανακατεύοντας πού και πού. Αυγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι χτυπώντας συνεχώς. Παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στα αυγά, χτυπώντας με πιρούνι ή αυγοδάρτη. Συμπληρώνουμε και άλλο ζουμί, ρίχνοντάς το σιγά σιγά, για να μην κόψει το μείγμα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε ώστε να πάει παντού. Διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.

 
Από το ΒΗΜΑgourmet

Είμαι σίγουρη πως θα καταπλήξετε όλους σας τους καλεσμένους το βράδυ της Αναστάσεως. 

Καλή Ανάσταση και καλή σας όρεξη.....

marilena: Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε.........

marilena: Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε.........: " Χρωματιστά οικολογικά αυγά με πολύ όρεξη και μεράκι..... Το έκανα πέρυσι και θα το κάνω και φέτος, βάφω τα αυγά μου σε χρώματα πο..."

Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε.........

 Χρωματιστά οικολογικά αυγά με πολύ όρεξη και μεράκι.....

Το έκανα πέρυσι και θα το κάνω και φέτος, βάφω τα αυγά μου σε χρώματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις γνωστές σε όλους μας μπογιές του εμπορίου.  Χρησιμοποιώ φυτικά χρώματα, δηλαδή χρώματα που βγαίνουν από φυτά από γουλιά και μπαχάρια.......

Έτσι λοιπόν διασφαλίζω ότι δεν τρώμε χρώματα μαζί με το αυγό......
Υποτίθεται βέβαια πως και τα χρώματα αυτά στο φακελάκι δεν είναι τοξικά, αλλά να σας πω την αλήθεια το διασκεδάζω περισσότερο με τον άλλο τρόπο και τα αυγά μου παίρνουν αποχρώσεις που δεν τις συναντάς αλλιώς.....

Αρχίζω λοιπόν με τις προτάσεις μου για το φυσικό βάψιμο των αυγών σας.

Κατ αρχάς όπως ίσως όλοι γνωρίζετε, πρέπει να πλύνουμε καλά τα αυγά για να μην έχουν λιπαρότητα και πιθανές ακαθαρσίες, επίσης τα αυγά να έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.  Τα αυγά που θα αγοράσετε να είναι λευκά κατά προτίμηση γιατί στα μπεζ είναι δυσκολότερο το βάψιμο.

Τώρα για τη παλέτα των χρωμάτων μας.......     

Κόκκινο της φωτιάς. Για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό απλά βράζουμε γουλιά παντζαριών και μέσα στο νερό αυτό βράζουμε και τα αυγά μας μαζί με την προσθήκη ξυδιού.

Ανοιχτό πορτοκαλί. Με την βοήθεια των κρεμμυδιών και συγκεκριμένα παίρνουμε τις ξερές τους φλούδες, από τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το πορτοκαλομπέζ χρώμα, όπως θα έλεγε και η κυρία Μιραράκη....πάντα με την συνοδεία του ξυδιού. Εναλλακτικά μπορείτε να παίξετε και με σκόνη τσίλι ή πάπρικα και να έχετε διαφορετικούς τόνους.

Μοβ. Σίγουρα θα το καταφέρετε με το πολύ γευστικό κόκκινο λάχανο, να βράσει και αυτό μαζί με το ξύδι και μαζί με τα αυγουλάκια σας. Θα σας δώσει τέλειο αποτέλεσμα....

Πράσινο. Το θαύμα αυτό θα σας το δώσει το σπανάκι.  Σπανάκι παρέα με το ξυδάκι θα δώσει στα αυγά σας ένα πράσινο τόνο.  Εναλλακτικά γίνεται και με μαϊντανό.

Κίτρινο. Ο γνωστός μας κουρκουμάς, μαζί με το νεράκι και το ξύδι να βράσουν παρέα με τα αυγά θα σας τα βάψουν χρυσοκίτρινα.

Αυτά είναι μες στις άκρες τα φυτικά χρώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να τα αφήσετε μέσα και αφού τα έχετε βγάλει από τη φωτιά για να δέσει καλύτερα το χρώμα.
Να θυμάστε  πως και με αυτά τα χρώματα χρησιμοποιείστε γάντια γιατί θα βάψετε άθελά σας και τα δάκτυλά σας...

Το βράσιμο των αυγών πρέπει να ναι πολύ ήπιο και σιγά-σιγά η φωτιά για να μην χοροπηδούν τα αυγά μέσα στη κατσαρόλα γιατί θα θρηνήσετε θύματα.  Εγώ τα βάζω πριν για κάποιες ώρες και μέσα σε αλάτι πριν τα βράσω...νομίζω σφίγγει το κέλυφος

Να μην ξεχάσετε το ξύδι που είναι το βασικό συστατικό για να δέσει το χρώμα. Χωρίς αυτό δεν θα έχετε αποτέλεσμα.

Επίσης, αν θέλετε να δημιουργήσετε και μερικά σε πιο παστέλ αποχρώσεις θα τα έχετε βράσει μόνα τους χωρίς κάποια βαφή και μετά θα τα βουτήξετε στις βαφές όταν θα 'ναι χλιαρά.  Θα δείτε πως θα βαφούν σε πιο απαλούς τόνους από τα υπόλοιπα. Έτσι θα έχετε γαλάζιο, ροζ, μπεζ, παλ πράσινο
χρώμα.....                                            

Στο τέλος και αφού έχετε τελειώσει μπορείτε να τα περάσετε με λίγο λαδάκι χρησιμοποιώντας μπαμπάκι για να γυαλίσουν αλλά όχι υπερβολές και πολύ τρίψιμο γιατί θα ξεθωριάσουν..
Αν έχετε τον χρόνο και την διάθεση για περαιτέρω decor  τότε μπορείτε να έχετε απλώσει πάνω στην επιφάνειά τους φύλλα από τις γλάστρες σας και με την βοήθεια ενός καλσόν να δέσετε ένα-ένα σφικτά  και να τα αφήσετε να κρυώσουν έτσι φορώντας το καλσόν τους....
Μόλις κρυώσει το υγρό και τα βγάλετε για να στεγνώσουν, θα δείτε πως αφαιρώντας το καλσόν και τα φύλλα, τα αυγουλάκια σας θα έχουν εκπληκτικό στένσιλ με το σχήμα των φύλλων........
                                                         
Θέλει όρεξη και μεράκι η δουλειά αυτή, αλλά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά διαφορετικό καθώς κανένα αυγό δεν είναι ίδιο με το άλλο.

Μπορούν και τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν και πραγματικά θα τα γεμίσετε χαρά...

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και καλή επιτυχία!!!
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Jesus Christ

marilena: Πισάχ, Πεσάχ, Πάσχα 325 μχ

marilena: Πισάχ, Πεσάχ, Πάσχα 325 μχ: "Μια ανάρτηση με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ονομασία του 'Πάσχα' και από που προέρχεται το όνομα αυτό, που βρήκα στην ιστ..."

Πισάχ, Πεσάχ, Πάσχα 325 μχ


Μια ανάρτηση με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ονομασία του "Πάσχα" και από που προέρχεται το όνομα αυτό, που βρήκα  στην ιστοσελίδα "παιδικά".
Όσο ζω μαθαίνω λοιπόν....
Διαβάστε.....


 Το Πάσχα
Ονομασία Πάσχα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού.
"Εορτών εορτή και πανήγυρης εστί πανηγύρεων" λέει το τροπάριο.
Προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα, που και αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο.
Με το "Πισάχ" -η λέξη σημαίνει διάβαση- οι Αιγύπτιοι γιόρταζαν τη διάβαση του ήλιου από τον ισημερινό, την εαρινή δηλαδή ισημερία και μαζί της τον ερχομό της άνοιξης.
Οι Εβραίοι καθιέρωσαν και αυτοί τη γιορτή με την ονομασία "Πεσάχ"
(διάβαση-υπέρβαση) σε ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.
Παράλληλα όμως και για να χαιρετίζουν το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

Στη χριστιανική γιορτή δόθηκε το όνομα "Πάσχα" και με απόφαση
της Α' Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ., ορίστηκε να γιορτάζεται
την πρώτη Κυριακή μετά από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Το Πάσχα, ο λαός, μαζί με την "εκ νεκρών Ανάσταση" του Χριστού,
τη νίκη Του δηλαδή ενάντια στο θάνατο, γιορτάζει και
την ανάσταση της άνοιξης, το ξύπνημα της φύσης μετά τη νάρκη του χειμώνα.

Με τη λέξη Πάσχα, Λαμπρή και Λαμπρά -στην Κύπρο- εννοούμε δυο βδομάδες που αρχίζουν από την Ανάσταση του Λαζάρου και τελειώνουν την Κυριακή του Θωμά.
Τη βδομάδα των Παθών και τη βδομάδα της Λαμπρής ή Λαμπροβδομάδα.

Από τα Βυζαντινά ακόμα χρόνια οι χριστιανοί προετοιμάζονταν καιρό πριν για τις πασχαλινές γιορτές. Έβαφαν τα σπίτια τους, έστρωναν στο πάτωμα κλαδιά από αρωματικά φυτά, δάφνη, μυρσίνη, δεντρολίβανο, λεμονιά, έφτιαχναν καινούρια ρούχα, τα λαμπριάτικα.
Ανήμερα το Πάσχα όλοι αντάλλασσαν δώρα και ασπασμούς και
εύχονταν "καλό Πάσχα", ενώ τη νύχτα οι δρόμοι και
τα σπίτια ήταν φωταγωγημένα.

marilena: Χρυσό δοντάκι......Πως μπορώ να το ξεχάσω;

marilena: Χρυσό δοντάκι......Πως μπορώ να το ξεχάσω;: "Υπήρξα και εγώ παιδί πριν από πολλά χρόνια και πάντα θα θυμάμαι ορισμένες στιγμές που με σημάδεψαν και μου άφησαν προίκα οικογενειακή να..."

Χρυσό δοντάκι......Πως μπορώ να το ξεχάσω;

Υπήρξα και εγώ παιδί πριν από πολλά χρόνια και πάντα θα θυμάμαι ορισμένες στιγμές που με σημάδεψαν και μου άφησαν προίκα οικογενειακή να περάσω στην επόμενη γενιά.....

Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι όλες τις παραδόσεις και όλη την τελετουργία της Μεγάλης εβδομάδας στο σπίτι. Τις προετοιμασίες, τα νηστίσιμα φαγητά, τα κόκκινα αυγά με τις χαλκομανίες, τα κουλούρια τα λαμπριάτικα, την προετοιμασία της μαγειρίτσας, το εντεράκια και το πλύσιμό τους, τα ποδαράκια, τις λαμπάδες μας να κρέμονται, τα φώτα στη βεράντα το βράδυ της Ανάστασης, τους σταυρούς στη πόρτα όταν γυρίζαμε από την εκκλησία.......
Όλα αυτά είναι μέσα στο μυαλό μου όπως και στο δικό σας, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο στο δικό μου μυαλό.  Κάτι που με ζόριζε για πολύ καιρό.......

Έτσι λοιπόν αρχίζω......

Κατ' αρχάς, από την Μεγάλη Δευτέρα αρχίζαμε τα παιδιά την νηστεία και την τιμούσαμε ως το τέλος με ευλάβεια. Τρώγαμε χορτόσουπα, ταραμοσαλάτα, λαδερά όταν επιτρεπόταν και την προηγούμενη μέρα της Θείας κοινωνίας θυμάμαι τις φρυγανιές με το μέλι.....

Μια φορά όμως θυμάμαι πως έκανα μια παρατυπία και δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ενοχές που με ακολούθησαν για αρκετά χρόνια σαν παιδί.  Την ίδια εποχή, κάθε Πάσχα από τότε, θυμάμαι ότι είχα πει ένα ψέμα,  μια Μεγάλη Πέμπτη όταν ήμουν οκτώ χρονών παιδί.

Είχα προδώσει τη νηστεία μου, και αφού έκοψα το αυτί του σοκολατένιου λαγού, που κάποιος μου είχε φέρει δώρο στο σπίτι, το έφαγα.
Έφαγα το αυτί του λαγού εν μέσω νηστείας..... και όταν ξημέρωσε η Μεγάλη Πέμπτη έπρεπε να πάω να κοινωνήσω με τους γονείς μου στον Άγιο Σώστη.

Να κάνω χρυσό δοντάκι....

Τότε ζούσε και η αγαπημένη μου γιαγιά Ελένη, που έμενε μαζί μας στο σπίτι.

Αφού το πρωί νωρίς-νωρίς πλυθήκαμε και φορέσαμε τα καλά μας ρούχα, ο αδελφός μου και 'γω ήμασταν έτοιμοι για την μεγάλη στιγμή.  Οι γονείς μας τότε μας είπαν..."να πάτε να ζητήσετε συγχώρεση από την γιαγιά σας.."

Συγχώρεση; Γιατί;  Δεν της είχα κάνει κάτι.... Ο αδελφός μου, σαν καλύτερο παιδί που ήταν, πήγε κατευθείαν και τον άκουσα να της λέει ..."Συγχώρεσε με γιαγιά για ότι σου έχω κάνει...."  "Να 'χεις την ευχή μου,..." είπε εκείνη.

Εγώ δεν ήμουν σε θέση να κάνω το ίδιο.  Ήμουν πολύ πιο ατίθαση και  δεν θεωρούσα πως ήταν δίκαιο να ζητήσω συγγνώμη για κάτι που δεν είχα κάνει.  Ποτέ μου δεν είχα κάνει κάτι κακό στη γιαγιά Ελένη και πάντα την αγαπούσα και την τιμούσα.  Δεν θα πήγαινα για συγνώμη....

Το μόνο που έκανα, για να μη βρω τον μπελά μου, ήταν να μπω στο δωμάτιο και να της πω...."Πάω να κοινωνήσω γιαγιά...." .

Η γιαγιά, μου έδωσε την ευχή της και ανάσανα.....

Όταν φτάσαμε στην εκκλησία, ήταν πολύ νωρίτερα από την ώρα της θείας μετάληψης.  Σταθήκαμε με τους γονείς μας και μπήκαμε στην ουρά μαζί με όλους όσους είχαν προετοιμαστεί να κοινωνήσουνε.

Εγώ εκεί ήμουν ένα ράκος...Είχα χαλάσει την νηστεία με το σοκολατένιο αυτί του λαγού.

Αισθανόμουν πως όλοι με κοιτούν και πως κάπου το γράφει, κάποιο σημάδι θα με προδώσει.

Σκεφτόμουν τους γονείς μου και την δική τους απογοήτευση αν το μάθαιναν. Τους κοιτούσα στα μάτια και σχεδόν κλαμένη προσπαθούσα να πιαστώ από κάπου.......

Πώς θα κοινωνούσα με τέτοιο άγχος και αγωνία.....Πίστευα πως όταν έρθει η ώρα να ανοίξω το στόμα μου μπροστά στον ιερέα με κάποιο "άγιο τρόπο" αυτός θα το διέκρινε....Θα το καταλάβαινε και δεν θα μου επέτρεπε να κάνω "χρυσό δοντάκι".

Η δύσκολη ώρα δεν άργησε να έρθει.  Είχαν βγει δύο ιερείς και κρατούσαν την Θεία Κοινωνία στα χέρια τους και οι πιστοί ένα - ένας  κοινωνούσαν με ευλάβεια και έπαιρναν το αντίδωρο τους από τον μεγάλο ασημένιο δίσκο.

Εγώ έτρεμα σαν το ψάρι.  Άφηνα να περάσουν μπροστά μου και έχανα την σειρά μου μήπως και το αποφύγω.  Ο πατέρας μου με έπιασε από τον ώμο και σιγά σιγά με βοήθησε να προχωρήσω προς τον ιερέα.
Η καρδιά μου κόντευε να σπάσει, σχεδόν την άκουγα......
Άνοιξα το στόμα μου και έκλεισα τα μάτια.  Δεν είχα μάτια να αντικρίσω ούτε τον ιερέα αλλά ούτε τη Θεία Κοινωνία. Νόμιζα πως κάτι κακό θα μου συμβεί την ώρα που δέχτηκα το "αίμα και το σώμα του Χριστού".
Τίποτα όμως, Ευτυχώς επέζησα.....          

Για πολλές μέρες το είχα στο μυαλό μου το ψέμα μου αυτό.  Το χρυσό δοντάκι μου, και κατά το παρελθόν ποτέ δεν το έβλεπα, αλλά το αισθανόμουν  τις προηγούμενες φορές.  Αυτή την φορά, δεν αισθανόμουν τίποτα. Μάλλον να πω καλύτερα αισθανόμουν ένα βάρος.  Βάρος στη συνείδησή μου για το ψέμα στο οποίο είχα πέσει ....
Ήμουν πολύ προβληματισμένη και πολύ ανήσυχη με αυτό που είχα κάνει για πολύ καιρό.....
Δεν το είπα όμως σε κανέναν ποτέ.....
Σιγά-σιγά, το ξέχασα.  Δεν το είχα πια άγχος.  Κάπου το έθαψα μέσα μου και η προσπάθειά μου να το ξεχάσω, έπιασε.

Κάθε χρόνο βέβαια, την ίδια εποχή όπως τότε, το θυμάμαι έντονα και με πιάνουν τα γέλια με τις αθώες παιδικές σκέψεις που είχα  μέσα μου......... κάπου τις νοσταλγώ τις στιγμές εκείνες.

Τις παιδικές αναμνήσεις μου, έστω και με την παρατυπία εκείνης της Θείας Κοινωνίας που έμεινε χαραγμένη στη ψυχή μου για πολλά χρόνια......
Το χρυσό δοντάκι εκείνης της Μεγάλης Πέμπτης.......Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

marilena: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΣ

marilena: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΣ: "Αυτή η Μεγάλη εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, μας καλεί να προετοιμασθούμε μέσα από τα Πάθη του Θεανθρώπου μέχρι την Ανάσταση του και να τον δ..."

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΣ


Αυτή η Μεγάλη εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, μας καλεί να προετοιμασθούμε μέσα από τα Πάθη του Θεανθρώπου μέχρι την Ανάσταση του και να τον δοξάσουμε για την θυσία του αυτή, δείγμα ανιδιοτελούς αγάπης του για τον άνθρωπο.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να αναφερθώ προσωπικά για την Μεγάλη Εβδομάδα καθώς δεν έχω τις παραπάνω γνώσεις από 'σας που απαιτούνται. Θα σας παραπέμψω με copy paste  στην περιγραφική ανάλυση της Μ.Εβδομάδας από σελίδα της "Ορθόδοξης ομάδας Δογματικής Έρευνας", "Μελέτες της Ορθοδοξίας", που βρήκα ιδιαιτέρως περιγραφική και επεξηγηματική.

Σας εύχομαι ολόψυχα μια καλή Μεγάλη Εβδομάδα.....


Ότι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας
Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου»

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαΐων βράδυ):
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22):
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Μεγάλη Τρίτη (Μεγάλη Δευτέρα βράδυ):
Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και
δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.


Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:
α) Τα φτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτελισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
                                 
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωί και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και
β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Έτσι Μεγάλη Παρασκευή το πρωί (ημερολογιακά), τελούνται οι εξής ακολουθίες: Ακολουθία των Μεγάλες Ωρών και στις 12.00 το μεσημέρι της Αποκαθήλωσης δηλαδή την Ταφή Του Κυρίου από τον Ιωσήφ τον Αριμαθαίας και το Νικόδημο τον Φαρισαίο, μέλος του Μ. Συμβουλίου και κρυφό μαθητή του Κυρίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ (ημερολογιακά) ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου!

Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ):
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωί, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.
Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.


Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των Παθών και της Αναστάσεως για όλους εμάς τους Πιστούς;
Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση»! Ο Χριστός με την θέληση του (εκουσίως), έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς! Αυτό σημαίνει ότι δεν λυπούμαστε «μοιρολατρικά» για το Πάθος του, αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανιώνουμε ειλικρινώς μπορούμε την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός να την κάνουμε και υποκειμενική - προσωπική σωτηρία!
Αντώνης Χρήστου


                              
Μελέτες για την Ορθοδοξία
Ορθόδοξη ομάδα Δογματικής Έρευνας

marilena: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ

marilena: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ: "Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε την ανάλυση του κου Διον. Παρούτσα που βρήκα από την αναζήτησή μου μέσω google, του λόγου του Ευαγγ..."

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ

Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε την ανάλυση του κου Διον. Παρούτσα που βρήκα από την αναζήτησή μου μέσω google, του λόγου του Ευαγγελιστή Ιωάννη για την σημερινή ημέρα και τι ακριβώς γιορτάζει η εκκλησία μας.
(Ιωάννη κεφ. ιβ' στίχοι 1-18).1. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης μας λέγει ότι ο Κύριος έξι μέρες πριν από το Πάσχα βρέθηκε στη Βηθανία στο σπίτι του Λάζαρου. Εδώ δέχτηκε αυθόρμητη φιλοξενία. Η Μαρία, η αδελφή του, πήρε άρωμα, άλειψε τα πόδια του Ιησού και τα σκούπισε με μαλλιά της. Ήταν μια πράξη αγάπης και αφοσιώσεως. Το μύρο επίσης είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Το χρησιμοποιούσαν για να αλείβουν τους νεκρούς. Έτσι η Μαρία προαναγγέλλει μ' αυτό τρόπο το θάνατο του Κυρίου.


2. Η αντίδραση του Ιούδα ήταν περίεργη. Αγανάκτησε, γιατί δόθηκαν τόσα λεφτά για το μύρο (300 δηνάρια αντιστοιχούν με 9.000 σημερινά ευρώ περίπου, αφού ένα δηνάριο ήταν ο μισθός για ένα ικανοποιητικό αγροτικό ημερομίσθιο – δηλ 30 ευρώ περίπου) και δε δόθηκαν στους φτωχούς. Η απάντηση του Κυρίου είναι αποστομωτική για τον Ιούδα: «Άφησε την. Έχει φυλάξει το μύρο για την ημέρα του ενταφιασμού μου. Άλλωστε τους φτωχούς τους έχετε καθημερινά μαζί σας. Εμένα όμως δε θα με έχετε πάντα». Με τα λόγια μι αυτά ο Κύριος μας δίδαξε, πως δέχεται να του προσφέρουμε την αγάπη μας. Όχι, γιατί αυτός τη χρειάζεται, αλλά γιατί δείχνει τη δική μας ευγνωμοσύνη για τις τόσες ευεργεσίες που μας προσφέρει από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος.


3. Την επόμενη μέρα ερχόταν ο Κύριος με τους μαθητές στα Ιεροσόλυμα. Ο κόσμος έτρεξε να τον προϋπαντήσει, άνθρωποι κρατούσαν στα χέρια τους κλαδιά από φοινικιές και φώναζαν όλοι με μια φωνή: « Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος r.v ονόματι Κυρίου, ο βασιλέας του Ισραήλ». «Ωσαννά» σημαίνει ατά εβραϊκά «σώσε μας». «Ευλογημένος ο ερχόμενος». Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας, που όλοι τον περίμεναν. «Εν ονόματι Κυρίου». Υποδέχονται το Χριστό, γιατί τον έχει στείλει ο Θεός. «Ο βασιλεύς του Ισραήλ». Είναι ο παντοδύναμος βασιλέας του κόσμου, ο παντοκράτορας Θεός. Έρχεται να βασιλεύσει με την αγάπη του μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων.


4. Μακάρι ο καθένας μας την Κυριακή των Βαΐων, αλλά και κάθε μέρα, να υποδέχεται με αυτό τον τρόπο τον ερχομό του Κυρίου. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας διηγείται πως και τα μικρά παιδιά φώναζαν με ενθουσιασμό: «Ωσαννά, στον υιό του Δαυίδ». Ο Κύριος δέχτηκε τον αθώο ύμνο τους και απάντησε στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους: «Δε διαβάσατε ποτέ ότι από το στόμα των νηπίων και εκείνων που θηλάζουν θα φτιάξω τον τέλειο ύμνο»; Το κάθε παιδί μπορεί και σήμερα με αγάπη και καλή καρδιά να υποδέχεται το Βασιλέα της δόξας, τον Κύριο Ιησού Χριστό.


5. Η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την Κυριακή των Βαΐων. Ο Κύριος φανέρωσε δημόσια κωάννη αι σ' όλο τον κόσμο ότι είναι ο αληθινός Μεσσίας, ο Σωτήρας του κόσμου. Από το βράδυ της Κυρίακής των Βαΐων αρχίζουν οι ωραίες και κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Εκκλησία με τους θαυμάσιους και ζωντανούς ύμνους, μας παρουσιάζει τα σεπτά Πάθη του Κυρίου μας. Από μας εξαρτάται να παρακολουθήσουμε τις ιερές Ακολουθίες με ησυχία, σεβασμό και ευλάβεια. Να βρισκόμαστε κάθε βράδυ στην εκκλησία. Έτσι θα μας αξιώσει ο Χριστός να τον αισθανθούμε πολύ κοντά μας, να τον ακολουθήσουμε στο μαρτύριο του Γολγοθά και να γίνουμε αληθινοί μάρτυρες της Αναστάσεως του.


«Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στην αγία πόλη (= Ιερουσαλήμ) καθισμένος πάνω σ' ένα πουλάρι. Έρχεται για να ελευθερώσει τα έθνη (=τους ειδωλολάτρες) από το σκοτισμό του λογικού (= την αμαρτία), που είχε αγριέψει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους» (Τροπάριο της Εκκλησίας στη γιορτή των Βαΐων).


Ευχαριστώ τον κ. Διον Παρούτσα για την ανάπτυξη-επεξεργασία των στίχων του Ευαγγελιστού Ιωάννη, κεφ. ιβ' στίχοι 1-18
Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, Εξομοίωση, ΣεμινάριαΜαράσλειο Διδασκαλείο, Μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ "Σπουδές στην Εκπαίδευση"