Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

ΠΡΕΒΕΛΗ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ (Μουσική Μάνος Αχαλινωτόπουλος)

marilena: ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.......17 Ιουλίου.

marilena: ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.......17 Ιουλίου.: "Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή τη..."

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ.......17 Ιουλίου.

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

marilena: ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ-ΚΡΗΤΗ !!!

marilena: ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ-ΚΡΗΤΗ !!!: "Μαντινάδα η [mandináδa] O26 : είδος δημοτικού, δεκαπεντασύλλαβου, και συνήθως ομοιοκατάληκτου, δίστιχου που τραγουδιέται κυρίως στην Kρήτη:..."

ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ-ΚΡΗΤΗ !!!

Μαντινάδα η [mandináδa] O26 : είδος δημοτικού, δεκαπεντασύλλαβου, και συνήθως ομοιοκατάληκτου, δίστιχου που τραγουδιέται κυρίως στην Kρήτη: Aυτοσχέδιες μαντινάδες. Eρωτική / σατιρική ~. [βεν. matinada (ηχηροπ. του [t] ίσως από αφομ. προς το [m])]
Για ένα Κρητικό, μαντινάδα είναι κάτι παραπάνω από τον παραπάνω ορισμό, κάτι παραπάνω από μερικές αράδες λέξεις γραμμένες σε ένα κομάτι χαρτί. Είναι τρόπος έκφρασης, είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής. Με μαντινάδα εκφράζει ο Κρητικός την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο, το χωρισμό, τη μοναξιά και κάθε συναίσθημα που πηγάζει από την ευαίσθητη κρητική ψυχή...

Χαίρομαι που είμαι Κρητικός
και όπου σταθώ το λέω
με μαντινάδες χαίρομαι
με μαντινάδες κλαίω.

Τις μαντινάδες έρχεται να πλαισιώσει η Κρητική μουσική. Ο λυράρης, ο λαουτιέρης, ο μαντολινιέρης πλέκουν τα δάχτυλά τους ανάμεσα στις χορδές κι ο νους ταξιδεύει. Ταξιδεύει σε μονοπάτια και σε τόπους που μόνο η κρητική μας μουσική μπορεί να τον οδηγήσει.
Η ιστοσελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στην μαντινάδα, την κρητική μουσική αλλά και σε όλους αυτούς που με τον τρόπο τους βάζουν από ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται κρητική μουσική παράδοση, θέλοντας να χαράξει άλλο ένα δρόμο στο μουσικό μας πεντάγραμμο.

logo

Η ομάδα του mantinada.gr

marilena: ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.

marilena: ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.: "Αγία Δύναμη Filed Under ( Γενικά , Εφημερίδα ) by 2gymaspr on 03-02-2011 Το θαυματουργό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης βρίσκεται στα Νερά τη..."

ΑΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.

Αγία Δύναμη

Filed Under (ΓενικάΕφημερίδα) by 2gymaspr on 03-02-2011
Το θαυματουργό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης βρίσκεται στα Νερά της Αργυρούπολης στο Ρέθυμνο. Μέσα σε εκείνο το μικρό, πέτρινο ναό υπάρχει η πηγή της Άγιας Δύναμης η οποία κατεβάζει χιλιάδες λίτρα νερού, τα οποία τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται ώστε να παίρνει νερό από εκεί όλο το Ρέθυμνο.Παλαιότερα που το νερό δεν εκμεταλλευόταν κατέληγε στη θάλασσα μετά από ένα μακρύ ταξίδι.Μέσα στον ιερό ναό της Αγίας Δύναμης υπήρχε ένα πολύ εντυπωσιακό ψηφιδωτό του Χριστού, το οποίο δυστυχώς έχει αντικατασταθεί με μία απλή εικόνα και έχει μεταφερθεί στο μουσείο του Ρεθύμνου.Χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο πηγαίνουν στη Κρήτη για να δουν τα Νερά της Αργυρούπολης με τους καταρράχτες, τις λίμνες και την μοναδική εκκλησία η οποία φημίζεται ότι είναι θαυματουργή.Αν λοιπόν επισκεφτείτε την Κρήτη να πάτε να δείτε τα αξιοθέατα της Αργυρούπολης συμπεριλαμβανομένη και η εκκλησία της Αγίας Δύναμης. Σας εγγυώμαι ότι θα το ευχαριστηθείτε και θα μείνετε κατάπληκτοι από την ομορφιά της φύσης.  (Έλενα Βεντούρη).  

 


Όποιος φτάσει μέχρι το Ρέθυμνο και δεν επισκεφθεί την Αργυρούπολη, τις πηγές και την Αγία Δύναμη θα χάσει ....

marilena: ΠΛΑΚΙΑΣ !!!

marilena: ΠΛΑΚΙΑΣ !!!: "Ο Πλακιάς βρίσκεται περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο νότια από το Ρέθυμνο. Τα περισσότερα σπίτια βρίσκονται κοντά στο μικρό λιμανάκι του ..."

ΠΛΑΚΙΑΣ !!!

Ο Πλακιάς βρίσκεται περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο νότια από το Ρέθυμνο.
Τα περισσότερα σπίτια βρίσκονται κοντά στο μικρό λιμανάκι του Πλακιά και αγκαλιάζουν τον μεγάλο κόλπο που έχει σχήμα μισοφέγγαρου.

Η Ιστορία του Πλακιά

η παραλια στο πλακιαΟ Πλακιάς άρχισε να μεγαλώνει μετά το 1970, αφού μέχρι τότε δε υπήρχαν περισσότερα από 10 σπίτια.

Ξενοδοχεία στον Πλακιά

Σήμερα υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία στον Πλακιά και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καθώς και εστιατόρια, αρκετά για τους πολλούς καλοκαιρινούς επισκέπτες.
Αν πάλι σας γοητεύει η πανοραμική θέα της θάλασσας από ψηλά, προτιμήστε να μείνετε στον Μύρθιο, μικρό χωριό σκαρφαλωμένο στους γκρεμούς πάνω από τον Πλακιά με εκπληκτική θέα προς αυτόν.
Πανοραμική θέα προσφέρουν επίσης τα Σελιά, άλλο ένα μικρό χωριό κοντά στον Πλακιά
Στον Πλακιά θα βρείτε ότι χρειάζεστε, καθώς υπάρχουν αρκετά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, γραφεία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τουριστικά γραφεία. Δεν υπάρχει όμως τράπεζα, οπότε να έχετε αρκετά μετρητά ή την πιστωτική κάρτα μαζί σας.
Υπάρχουν μια-δυο καφετέριες και μπαρ στον Πλακιά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μέρος για έντονη νυχτερινή ζωή. Όσοι επιλέγουν να περάσουν εδώ τις διακοπές τους το κάνουν για την καθαρή θάλασσα και τις πολλές όμορφες παραλίες στην περιοχή.


Αύριο λοιπόν ξεκινάμε κι εμείς για τον Πλακιά.  Έχω να τον επισκεφθώ 3-4 χρόνια και ανυπομονώ να δω αν έχει αλλάξει...

Εύχομαι να έχει γίνει ακόμα καλύτερος από τότε και να με εντυπωσιάσει.!!!


marilena: Παράπονα πολλά ........

marilena: Παράπονα πολλά ........: "-Τους μαντρώνουν μέσα και δεν τους αφήνουν να βγουν έξω, να δώσουν και σε μας ένα ευρώ. -Τους φοράνε το βραχιόλι και τους κρατούν απασχολη..."

marilena: Παράπονα πολλά ........

marilena: Παράπονα πολλά ........: "-Τους μαντρώνουν μέσα και δεν τους αφήνουν να βγουν έξω, να δώσουν και σε μας ένα ευρώ. -Τους φοράνε το βραχιόλι και τους κρατούν απασχολη..."

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Παράπονα πολλά ........

-Τους μαντρώνουν μέσα και δεν τους αφήνουν να βγουν έξω, να δώσουν και σε μας ένα ευρώ.

-Τους φοράνε το βραχιόλι και τους κρατούν απασχολημένους όλη την μέρα για να μην έχουν την όρεξη και ανάγκη να βγουν έξω.

-Από την μια δραστηριότητα στην άλλη και όπως έρχονται, έτσι φεύγουν.  Δεν ξεμυτίζουν από το ξενοδοχείο τους.

Αυτά είναι τα παράπονα των εδώ καταστηματαρχών όπως μου τα μετέφεραν εδώ στα Χανιά που βρίσκομαι.

Πράγματι, επειδή έχω βρεθεί σε τέτοιο ξενοδοχείο, έτσι ακριβώς είναι η κατάσταση.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ οι τουρίστες με το βραχιόλι στο χέρι έχουν την ελευθερία της απεριόριστης κατανάλωσης και μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες περνάνε τις διακοπές τους χωρίς να βγουν καθόλου έξω από την περίφραξη του ξενοδοχείου παρά μόνο για να αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


Πολλές φωτό της Κρήτης σε πισίνες, σε aqua aerobics, σε disco fever nights, σε Greek taverna nights, zorba dancing nights κλπ.


Τα μαγαζιά εκτός.....έχουν πολλά παράπονα γιατί αυτοί δεν επωφελούνται σχεδόν καθόλου από αυτό το είδος τουριστών.  Δεν τους αφήνει τίποτα αυτός ο τουρίστας γιατί δεν είναι "ελεύθερος" να κυκλοφορήσει έξω.


Προχθές κάνοντας μπάνιο στην περιοχή του Καβρού, λίγο μετά την Γεωργιούπολη συνάντησα 2 Γερμανίδες τουρίστριες στην παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο τους.  Με 475 ευρώ η κάθε μια είχαν έρθει στην Κρήτη, με απ' ευθείας πτήση και περνούσαν ζωή και κότα στην παραλία εκεί, μένοντας σε ένα ξενοδοχειάκι με μια μικρή πισίνα και 5 ξαπλώστρες στην παραλία και δεν είχαν πάει πουθενά αλλού παρά μόνο μεταξύ πισίνας και παραλίας.  Με 475 ευρώ all included είδαν την Κρήτη.....χωρίς βέβαια να δουν τίποτα.  Ευχαριστημένες όμως γιατί για την θάλασσα είχαν έρθει και στην θάλασσα μπροστά βρίσκονταν, οπότε όλα καλά.Δεν είχαν αφήσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή Καβρός γιατί δεν χρειάζονταν κάτι άλλο εκτός από φαγητό, ύπνο, ξαπλώστρα, νερό.  Το βιβλίο το είχαν φέρει από την πατρίδα τους έτσι δεν είχαν την παραμικρή ανάγκη να ξοδέψουν κάτι παραπάνω.


Τους εξηγήσαμε πως η Κρήτη έχει πολλές ομορφιές να δουν εκτός από τον Καβρό αλλά μάλλον δεν τους ενδιέφερε και πολύ να αλλάξουν και να δουν και κάτι άλλο.  Η μία ήταν νοσοκόμα και η άλλη κομμώτρια....στην Γερμανία.

Είδαμε βέβαια και άλλους τουρίστες στις απομακρυσμένες παραλίες, αυτούς με τα νοικιασμένα αυτοκίνητα αλλά στις ταβέρνες και γενικά στο φαγητό πολύ λίγοι από αυτούς ήταν καθισμένοι ανάμεσά μας.

Όσοι το τόλμησαν παρήγγειλαν τα γνωστά..... σαλάτα , μπύρα, πατάτες.....ντάκο.


Οι περισσότεροι ντόπιοι και αρκετοί....Ρώσοι.

Ναι ακριβώς.  Ρώσικα πολύ συχνά ακούσαμε μέχρι τώρα......

Σήμερα, από μακριά είδαμε και ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Σούδας, το οποίο αφήνει τους τουρίστες να κάνουν μια βόλτα στα τουριστικά, να αγοράσουν ένα μαχαιράκι Σφακιανό, ή ένα μαντήλι και μετά τους μαζεύει για άλλους προορισμούς.  Και αυτού του είδους τον τουρισμό θα μπορούσαν να τον εκμεταλλευθούν περισσότερο.

Σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ναι λίγο πιο οργανωμένα και να τρώνε πιο πολλοί από την πίτα.  Αν ο ένας υποστήριζε τον άλλον και αν ήταν μεταξύ τους πιο οργανωμένοι θα μπορούσαν να κερδίσουν όλοι πιο πολλά.

Από την άλλη μεριά,

Όσο πιο πολλές από τις ομορφιές του νησιού δουν οι ξένοι, τόσο πιο πολύ θα το συζητήσουν και τόσο πιο πολύ θα διαφημίσουν τον τόπο μας.  Όλο και πιο πολύ θα αυξηθεί ο τουρισμός και χρειαζόμαστε τουρίστες προδιαγραφών.  Τουρίστες με απαιτήσεις αλλά και με προδιαγραφές για την Ελλάδα μας.


Όχι μόνο τους εύκολους των 475 ευρώ που όπως έρχονται έτσι φεύγουν, χωρίς ουσιαστικά να δουν τίποτα από τον τόπο μας.   Κούτσουρα μπαίνουν....κούτσουρα βγαίνουν !!!!!

Αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε εμείς οι Έλληνες, καλό θα ήταν να επενδύσουμε καλύτερα στον τουρισμό μας γιατί αν περιμένουμε από τον εγχώριο τουρισμό.....την πατήσαμε.  Aυτός βυθίστηκε.....


Αφήστε λοιπόν τις αρπαχτές εδώ και εκεί και κοιτάξτε να οργανωθείτε καλύτερα, να σταθεί ο ένας στο πλάι του άλλου και χωρίς να εκμεταλλευτούμε για μια σαιζόν τα κούτσουρα που επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα μας για διακοπές, να τους παρέχουμε αξέχαστες διακοπές εντός και εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων για να μοιραστεί πιο δίκαια η πίτα αλλά και όλοι αυτοί να γευθούν και λίγο από τον πολιτισμό μας και την φυσική ομορφιά του τόπου μας.

Όχι μόνο pool, disco, Greek lovers.......

Aυτά ανήκουν στο παρελθόν και δεν μας κάνουν καθόλου περήφανους.

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

marilena: Εγκαίνια του "Μina's Greece"

marilena: Εγκαίνια του "Μina's Greece": "Ώρα Πέμπτη, 14 Ιουλίου · 8:00 μ.μ. - 11:30 μ.μ. Τοποθεσία Marina Flisvou μέσα στην μαρίνα του Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο Δημιουρ..."

Εγκαίνια του "Μina's Greece"

Ώρα
Πέμπτη, 14 Ιουλίου · 8:00 μ.μ. - 11:30 μ.μ.

Τοποθεσία
Marina Flisvou
μέσα στην μαρίνα του Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο

Δημιουργήθηκε από:


Περισσότερες πληροφορίες
ελάτε να γιορτάσουμε μαζί το ξεκίνημα του Mina's Greece. Ένα ελληνικό παντοπωλείο που θα περιλαμβάνει επιλεγμένο ελληνικό αμπελώνα, τυριά και αλλαντικά από όλη την επικράτεια, μέλια από την Τζιά, λάδια από Κρήτη, Πελοπόννησο, Μυτιλήνη, κουλουράκια Σίφνου, βιολογικά ζυμαρικά και σάλτσες, κρητικά ντακουλάκια, παξιμάδια Κυθήρων, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη και μόνο με αγαύη, αλλά και όλων των ειδών γλυκά του κουταλιού, βιολογικά και παραδοσιακά, όλα τα προϊόντα blueberries από την Δράμα αλλά και φρέσκα φρούτα μια και είναι η εποχή τους, χυμούς και μπύρες βιολογικές, βιολογικά ντολμαδάκια της Μαριάννας από την Χαλκιδική και όλες της τις πίτες, αμυγδαλωτά από την Τήνο, αυγοτάραχο Τρικαλινού, χέλι Χαλκιδικής, αλίπαστα από την Λέρο, και πολλά πολλά άλλα!


Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

marilena: Άλλη εικόνα εδώ....

marilena: Άλλη εικόνα εδώ....: "Στην πανέμορφη Κρήτη που βρίσκομαι τα πράγματα έχουν άλλη εικόνα. Δεν υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια κατήφεια με την Αθήνα. Οι Κρητικοί είναι ..."

Άλλη εικόνα εδώ....

Στην πανέμορφη Κρήτη που βρίσκομαι τα πράγματα έχουν άλλη εικόνα.

Δεν υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια κατήφεια με την Αθήνα.
Οι Κρητικοί είναι ίδιοι όπως και παλαιότερα, δεν έχουν αλλάξει καθόλου.
Δεν έχουν ρίξει το κεφάλι αντίθετα με τους "Αθηναίους".

Δεν έχουν τις ίδιες κακές σκέψεις με μας που ζούμε στην Πρωτεύουσα.

Η ζωή εδώ έχει τους δικούς της ρυθμούς και την δική της φιλοσοφία.

Εμείς ΄στην Αθήνα έχουμε μπει για τα καλά στην οικονομική κρίση και την αισθανόμαστε στο πετσί μας και στην καθημερινότητά μας.  Εδώ υπάρχει άλλος Θεός.

Δεν ξέρω αν φταίει το καλοκαίρι, ο τουρισμός, ή φιλοσοφία.....η τσικουδιά....!!!

Εδώ αισθάνομαι πως εγώ είμαι από άλλο πλανήτη.Οι ντόπιοι δεν συζητούν και πολύ για όλα αυτά που μας απασχολούν στην Αθήνα.


Σαν να βρίσκομαι σε άλλη Πατρίδα, σε άλλη χρονική στιγμή.


Είμαι πολύ περίεργη και η αναζήτησή μου θα συνεχιστεί για να βγάλω τα τελικά συμπεράσματά μου.

Είναι η τσικουδιά, οι μαντινάδες, η θάλασσα, τα Λευκά όρη, η παλικαριά.......


Δεν ξέρω τι είναι , αλλά αν είναι για το καλό μου, πρέπει να ανακαλύψω το μυστικό τους.

marilena: ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ....Αξίζει να την δεις...

marilena: ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ....Αξίζει να την δεις...: "Η Δημοτική αγορά βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων, στο σημείο που σήμερα χτυπά η καρδιά της πόλης, εκεί όπου στεκόταν επί Ενετοκρατίας ο κύ..."

marilena: ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ....Αξίζει να την δεις...

marilena: ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ....Αξίζει να την δεις...: "Η Δημοτική αγορά βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων, στο σημείο που σήμερα χτυπά η καρδιά της πόλης, εκεί όπου στεκόταν επί Ενετοκρατίας ο κύ..."

ΑΓΟΡΑ ΧΑΝΙΩΝ....Αξίζει να την δεις...

Η Δημοτική αγορά βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων, στο σημείο που σήμερα χτυπά η καρδιά της πόλης, εκεί όπου στεκόταν επί Ενετοκρατίας ο κύριος προμαχώνας των οχυρώσεων. Μέχρι τα μέσα και τέλη του 19ου αιώνα εδώ ήταν η άκρη της πόλης. Σε αυτό το χώρο βρίσκονταν πρόχειρα εγκατεστημένα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, καταστήματα λαχανικών, χάνια κλπ. Όπως θα λέγαμε με σύγχρονους όρους, εδώ ήταν η υπαίθρια λαϊκή αγορά όπου οι χωρικοί έφερναν τα προϊόντα τους να τα πουλήσουν.
Η εικόνα που παρουσίαζαν ήταν άσχημη για αυτό ο δήμος Χανίων αποφάσισε το 1908 να καλλωπίσει το μέρος χτίζοντας μία δημοτική αγορά. Σε σχέδιο του ντόπιου μηχανικού Δρανδάκη, ακολουθώντας το πρότυπο της σκεπαστής αγοράς της Μασσαλίας, ξεκίνησε το χτίσιμο το 1911.
Η δημοτική αγορά χτίστηκε εκεί που βρίσκονταν ο ενετικός προμαχώνας Piatta forma. Φυσικά για να συμβεί αυτό προηγήθηκε η κατεδάφιση μεγάλου μέρους των ενετικών τειχών στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της πόλης. Τα μέτρα για την προστασία των βυζαντινών και βενέτικων οχυρώσεων θεσπίστηκαν πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1960.
Τα Χανιά με τα ενετικά τείχη και την δημοτική αγορά σε σχήμα σταυρού.
Εύκολα διακρίνεται το τμήμα των τειχών που έχει κατεδαφιστεί.

Η Δημοτική αγορά εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έχει σχήμα σταυρού και 4 πόρτες, μία σε κάθε πτέρυγα, που κλείνουν για να παρέχουν ασφάλεια στα καταστήματα που στεγάζονται εδώ. Στεγάζει 76 καταστήματα μεταξύ άλλων κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φαρμακείο, παντοπωλεία κλπ. Αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι για τα Χανιά και είναι μία από τις εντυπωσιακότερες στο βαλκανικό χώρο.
Ακριβώς απέναντι από τη Δημοτική Αγορά είναι το ξενοδοχείο «Κύδων». Μέχρι τον προηγούμενο αιώνα εδώ ήταν το περίφημο London Bar. Πρόκειται για ένα καφέ όπου διασκέδαζαν οι στόλοι των προστάτιδων Μεγάλων Δυνάμεων επί Κρητικής Πολιτείας ψυχαγωγούμενοι από αρτίστες φερμένες από την Ευρώπη. Όσοι έχουν διαβάσει τον «Αλέξη Ζορμπά» του Ν. Καζαντζάκη, θα αναγνωρίσουν σίγουρα το όνομα μαντάμ Ορτάνς. Η διάσημη αυτή αρτίστα στα νιάτα της ήταν η πρώτη που επιδόθηκε σε θεαματικό στριπ τίζ σ’ αυτό ακριβώς το χώρο στα Χανιά της αρχής του 20ου αιώνα.


Μια βόλτα στην Αγορά Χανίων είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσα, γεμάτη μυρωδιές εικόνες και χρώματα.

Εδώ θα βρείτε όλες τις Κρητικές λιχουδιές και όλα τα παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ΠΑΪΔΟΧΩΡΙ-ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ-ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ!!!

marilena: ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ !!!

marilena: ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ !!!: "Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη. Η λίμνη Κουρνά στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία..."

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ !!!

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη. Η λίμνη Κουρνά στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία, αλλά αργότερα πήρε το σημερινό όνομά της από την αραβική λέξη για τη λίμνη.
Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους, περίπου 4χλμ μακριά από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων (δυτική Κρήτη).
Η λίμνη Κουρνά είναι σχετικά μικρή με μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα. Καλύπτει έκταση 579 στρεμμάτων και είναι γενικά ρηχή με 22,5 μέτρα μέγιστο βάθος, ενώ βρίσκεται 20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα.

λιμνη κουρνα
η λίμνη Κουρνά και στο βάθος η θάλασσα κοντά στην Γεωργιούπολη

Η λίμνη Κουρνά είναι ιδανικός προορισμός για έναν απογευματινό περίπατο, ή μια κοντινή εκδρομή μέσα στην ημέρα. Πολλοί την προτιμούν και για ένα απογευματινό πικνίκ. Το τοπίο είναι χαλαρωτικό και όμορφο, είτε θέλετε να περπατήσετε στη φύση, είτε να κάνετε μπάνιο ή ποδήλατο στη λίμνη.
Στην λίμνη Κουρνά υπάρχουν δυο πηγές στη Νοτιο-Ανατολική όχθη, από τις οποίες η μια είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού, το Μάτι ή Αμάτι, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τη θάλασσα.

Αύριο, για μπάνιο στην λίμνη Κουρνά.....

Μετά τις δυο μεγάλες εκδρομές, η λίμνη Κουρνά είναι η καλύτερη περίπτωση για ξεκούραση αλλά και για κάτι το διαφορετικό καθώς το κολύμπι στα νερά της είναι μια μοναδική εμπειρία.

Θας σας πω τις εντυπώσεις μου αύριο μια και έχω κάπου 3-4 χρόνια να την επισκεφθώ.


marilena: ΡΑΚΟΜΕΛΟ.......ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ...!!!

marilena: ΡΑΚΟΜΕΛΟ.......ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ...!!!: "Υλικά - Ρακί (υπολογίζουμε όσα σφηνάκια θέλουμε να βγούνε) - Μέλι(1/2 κουταλάκι γλυκού ανά σφηνάκι) - 1 ξυλάκι κανέλας - Τόσο γαρύφαλλο ..."

marilena: ΡΑΚΟΜΕΛΟ.......ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ...!!!

marilena: ΡΑΚΟΜΕΛΟ.......ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ...!!!: "Υλικά - Ρακί (υπολογίζουμε όσα σφηνάκια θέλουμε να βγούνε) - Μέλι(1/2 κουταλακι γλυκού ανά σφηνάκι) - 1 ξυλάκι κανέλας - Τοσο γαρύφαλλο ..."

ΡΑΚΟΜΕΛΟ.......ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ...!!!


Υλικά
- Ρακί (υπολογίζουμε όσα σφηνάκια θέλουμε να βγούνε)
- Μέλι(1/2 κουταλάκι γλυκού ανά σφηνάκι)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Τόσο γαρύφαλλο όσα και τα σφηνάκια που θα κάνουμε.
Εκτέλεση

- Βάζουμε σε κατσαρόλα το ρακί και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην φουσκώσει και χυθεί.
- Προσθέτουμε το μέλι,την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί πολύ καλά το μέλι.
- Μόλις πάρει βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
- Καλό είναι να το διατηρούμε το ποτό ζεστό μέχρι να το σερβίρουμε.

Αν είσαι στην Κρήτη.....τότε δε χρειάζεται να το φτιάξεις, το βρίσκεις παντού να πωλείται για να το αγοράσεις και να το τιμήσεις...

Τώρα το καλοκαίρι, οι περισσότεροι βέβαια, προτιμούν να πίνουν ρακί κρύα, από το ψυγείο και αφήνουν το ρακόμελο για τον χειμώνα.  Περί ορέξεως....κολοκυθόπιτα.
Άντε στην υγειά μας......


Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

marilena: ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ !!!

marilena: ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ !!!: "Το Ελαφονήσι βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, 75 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά από τα Χανιά. Το Ελαφονήσι είναι μικρό νησάκι 200 μέτρα από την ακτή κ..."

ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ !!!


Το Ελαφονήσι βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, 75 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά από τα Χανιά. Το Ελαφονήσι είναι μικρό νησάκι 200 μέτρα από την ακτή και ανάμεσα τους περικλείεται ρηχή λιμνοθάλασσα
Ελαφονήσι
copyright

χάρτης με το ελαφονήσι στην κρήτηΑν έρθετε για διακοπές στην Κρήτη, το Ελαφονήσι είναι ένα από τα ονόματα που θα ακούσετε σίγουρα. Το Ελαφονήσι είναι ένα μικρό νησάκι με λευκή άμμο, που το χωρίζει από τη στεριά μια λιμνοθάλασσα με βάθος 1 μέτρο το πολύ.
Ελαφονήσι σημαίνει νησί των ελαφιών, αλλά δεν θα δείτε κανένα ελάφι να περπατάει πάνω στο νησί ή στη γύρω περιοχή. Απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά και θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα για να φτάσετε εδώ,
Στον δρόμο θα συναντήσετε το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας που ξεχωρίζει από μακριά όντας κατάλευκο και κτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο. Ανηφορίστε για ένα ευλαβικό προσκύνημα στο ιστορικό αυτό μοναστήρι και αναζητήστε το χρυσό σκαλοπάτι, που όπως λέει ο μύθος, μόνο οι πραγματικά πιστοί το βλέπουν.
Το Ελαφονήσι βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μετά από την Χρυσοσκαλίτισσα, και φτάνοντας εδώ θα αντικρύσετε μια μεγάλη γυμνή έκταση που έχει διαμορφωθεί σαν χώρος στάθμευσης, λίγους σκονισμένους κέδρους και τα υπέροχα χρώματα της λιμνοθάλασσας.
Η παραλία απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το νησάκι και μπορείτε άνετα να περπατήσετε στα ζεστά, αβαθή νερά. Φτάνοντας στο νησί θα ανακαλύψετε πολλές μικρές παραλίες στην νότια ακτή του.
Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά σημεία έχει μια ροζ απόχρωση από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας θυμίσουν εξωτικό παράδεισο.
Βλέποντας την ειδυλλιακή ομορφιά που έκανε το Ελαφονήσι διάσημο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει συνδέσει το όνομα του με τραγικά γεγονότα.

Η σφαγή του 1824 στο Ελαφονήσι

Εδώ σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι την ημέρα του Πάσχα το 1824. Η σφαγή έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό, καθώς τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα.

Σήμερα η εκδρομή στο Ελαφονήσι παραμυθένια, εξωτική, ανεπανάληπτη.....


Όποιος δεν το έχει επισκεφθεί δεν έχει δει τίποτα από την πανέμορφη Κρήτη.


Είχα να πάω χρόνια πολλά, όταν τότε δεν υπήρχε τίποτα το οργανωμένο σ' εκείνο το κομμάτι της Κρήτης.  Δεν άλλαξε όμως καθόλου η ομορφιά του, μπορώ να πω πως το χάρηκα και καλύτερα τώρα που μπορούσες να ξαπλώσεις αναπαυτικά και στην ξαπλώστρα σου.  Να πιεις και την δροσερή γρανίτα φράουλα κάτω από τον καυτό ήλιο.....


Εξαιρετική η επίβλεψη και η καθαριότητα από τους ντόπιους που την προσέχουν σαν τα μάτια τους.


Πάρα πολλοί οι τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης που βρίσκονταν εκεί για να δουν και να απολαύσουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης....


Εκπληκτική εκδρομή !!!

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

marilena: ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ!!!

marilena: ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ!!!: "Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κρήτης. Στα Φαλάσαρνα υπάρχει μικρός οικισμός που διαθέτει μια από τις πιο γνωστές παραλίες το..."

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ!!!

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κρήτης.
Στα Φαλάσαρνα υπάρχει μικρός οικισμός που διαθέτει μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού Χανίων και της Κρήτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι.
Τα Φαλάσαρνα αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς στην Κρήτη, τόσο για τις παραλίες τους, όσο και για λόγους οικολογικού ενδιαφέροντος. Τα Φαλάσαρνα έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας χλωρίδα και πανίδας στην περιοχή, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Αντικρίζοντας τα Φαλάσαρνα από το ύψωμα μετά το χωριό Πλάτανος θα δείτε πολλά θερμοκήπια, αφού η περιοχή προσφέρεται για καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.
Μπροστά σας απλώνονται δυο μεγάλες παραλίες, που ουσιαστικά χωρίζονται από μερικούς αμμόλοφους, με την νοτιότερη (Παχιά Άμμος), να είναι πιο μεγάλη σε μήκος και πιο πλατιά.
Νοτιότερα θα βρείτε ακόμα 2 παραλίες: μια παραλία με άμμο αλλά βράχια στο βυθό και την παραλία με τα βότσαλα δίπλα στο μικρό λιμανάκι.

Η μεγάλη παραλία στα Φαλάσαρνα

Η παραλία στα Φαλάσαρνα έχει βραβευτεί σαν η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συμπεριλαμβάνεται πάντα μέσα στο τοπ-10 των καλύτερων παραλιών στην Ευρώπη, διαθέτοντας υπέροχη λευκή ψιλή άμμο και ζεστά, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά.
Είναι τόσο μεγάλη η παραλία Παχιά Άμμος, που δύσκολα θα αισθανθείτε να «πνίγεστε» από κόσμο ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν εκατοντάδες άλλοι θα βρίσκονται γύρω σας.


Σήμερα εκδρομή στα Φαλάσαρνα, ένα μαγευτικό μέρος με 

μια από τις καλύτερες παραλίες της Κρήτης.


Μέσα στα τυρκουάζ νερά βλέπεις σε πολλά σημεία την άμμο 

να είναι ροζ, από τα πολύ μικρά θρυμματισμένα κοχύλια.....

Ένα φανταστικό, εξωτικό μέρος....


marilena: ΣΦΑΚΙΑ !!!

marilena: ΣΦΑΚΙΑ !!!: "Σφακιά ονομάζουμε τόσο την νοτιο-ανατολική περιοχή του Νομού Χανίων αλλά και την Χώρα Σφακίων , το λιμάνι στην νότια ακτή του νομού και έδ..."

ΣΦΑΚΙΑ !!!

Σφακιά ονομάζουμε τόσο την νοτιο-ανατολική περιοχή του Νομού Χανίων αλλά και την Χώρα Σφακίων, το λιμάνι στην νότια ακτή του νομού και έδρα του Δήμου Σφακίων, που απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά.
Ο Δήμος Σφακίων είναι ο πιο αραιοκατοικημένος σε όλη την Ελλάδα έκταση 468 τ.χλμ., πληθυσμός 2484 κάτοικοι) και περιλαμβάνει τα χωριά Χώρα Σφακίων, Ανώπολη Άγιος Ιωάννης, Αγία Ρουμέλη, Ασφένδου, Λουτρό, Πατσιανός, Σκαλωτή, Ιμπρος, Ασκύφου και Φραγκοκάστελλο.
Ολόκληρα τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου το οποίο συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Τα Σφακιά περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς Λευκά Ορη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2454 μέτρα). Επίσης περιλαμβάνουν το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη. Αλλα φαράγγια στα Σφακιά είναι το φαράγγι του Κλάδου, τα Δώματα, το φαράγγι της Ελυγιάς, της Αράδαινας, το Σφακιανό, της Ίμπρου, του Ασφένδου και το φαράγγι του Καλλικράτη.

Το όνομα Σφακιά

Για το όνομα Σφακιά υπάρχουν 3 εξηγήσεις, άγνωστο ποια είναι η πραγματική.
  • Σφακιά  = χώρα των φαραγγιών από τη λέξη «σφαξ», που σημαίνει γήινο χάσμα, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στα Σφακιά με τα πολλά και βαθιά φαράγγια.
  • Σφακιά από τις πικροδάφνες, που στην Κρήτη λέγονται «σφάκες». Υπάρχει και η έκφραση «είναι σφάκα», δηλαδή είναι πολύ πικρό.
  • Η τρίτη εκδοχή υποστηρίζει ότι η Χώρα Σφακιών αρχικά λεγόταν Σφηκιά και με παραφθορά έγινε Σφακιά.Χθές στα Σφακιά, μια καταπληκτική μέρα, ένα καταπληκτικό μπάνιο.....ένας καταπληκτικός προορισμός....

Είμαι πολύ περήφανη που είμαι η μισή Σφακιανή....

Πατρίδα σ' αγαπώ.!!!