Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

marilena: ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ !!!!

marilena: ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ !!!!: Άκου τι θυμήθηκα τώρα.... Όταν ήμουν μικρό παιδί, κάθε τέτοια μέρα μου ξημέρωνε...η πρώτη του νέου έτους δηλαδή, είχα μια αγωνία όλη μέρα...

marilena: Άκου τι θυμήθηκα τώρα....

marilena: Άκου τι θυμήθηκα τώρα....: Όταν ήμουν μικρό παιδί, κάθε τέτοια μέρα μου ξημέρωνε...η πρώτη του νέου έτους δηλαδή, είχα μια αγωνία όλη μέρα..... Η αγωνία μου ήταν ...

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Παιδική Χορωδία Δ.Τυπάλδου - Κάλαντα Πρωτοχρονιάς

marilena: ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ

marilena: ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ: Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος. Αρχή που βγήκε ο Χριστός άγιος και Πν...

ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.

 

Αρχή που βγήκε ο Χριστός
άγιος και Πνευματικός,
στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.

Αγιος Βασίλης έρχεται,
και δεν μας καταδέχεται,
από την Καισαρεία,
συ' σαι αρχόντισσα κυρία.

Βαστά εικόνα και χαρτί
ζαχαροκάρνο, ζυμωτή
χαρτί και καλαμάρι
δες και με-δες και με το παλικάρι.

Το καλαμάρι έγραφε,
τη μοίρα του την έλεγε
και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει
Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη. 

ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ !!!!

Άκου τι θυμήθηκα τώρα....


Όταν ήμουν μικρό παιδί, κάθε τέτοια μέρα μου ξημέρωνε...η πρώτη του νέου έτους δηλαδή, είχα μια αγωνία όλη μέρα.....Η αγωνία μου ήταν να περάσει ολόκληρη η μέρα χωρίς να έχω πέσει σε κάποια κακή πράξη. Να μην έχω δηλαδή μαλώσει με τον αδελφό μου, να μην έχω μιλήσει άσχημα σε κάποιον, να μην έχω πει κάποιο ψέμα, να μην έχω κοροϊδέψει .... και γενικά να είμαι όλη μέρα ένας φτυστός "άγγελος"!!!!!

"Όλα όσα κάνεις την πρώτη του χρόνου θα σε συντροφεύουν όλη την χρονιά...."


Έτσι μας έλεγαν οι γονείς μου τότε....


Να πω την αλήθεια, επειδή συνήθως όταν μεγαλώσουμε επαναλαμβάνουμε  σχεδόν όλα όσα έχουμε μάθει από παιδιά, το έχω πει και γω στον υιό μου αυτό όταν ήταν μικρότερος.


Από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να μην παραδεκτώ πως κάπου μέσα μου....προσπαθώ ακόμα την πρώτη του χρόνου να είμαι "το υπόδειγμα" ανθρώπου.


Θέλετε από φόβο, θέλετε από την πλύση εγκεφάλου που έχω υποστεί ως παιδί.....


Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μπορούσα να τις τηρήσω όλη την χρονιά αυτές τις οδηγίες προς "ναυτιλλομένους" και όχι μόνο την πρώτη μέρα του νέου έτους.....


Αλλά αυτό πάλι ισχύει για όλους μας ....


Άντε τώρα να βγάλεις εσύ όλη την χρονιά χωρίς να θυμώσεις, χωρίς να βρίσεις και να πεις τα Γαλλικά σου....
Αδύνατον....


Ας αρκεστώ λοιπόν στο πρώτο εικοσιτετράωρο, έτσι για το καλό του χρόνου και πάλι ευχαριστημένη θα' μαι.
Ένα μόνο όπλο έχω για να κατακτήσω τον στόχο μου αυτόν......


Να μην δω ειδήσεις !!!!!


Καλή χρονιά σε όλους σας !!!!!

marilena: Άκου τι θυμήθηκα τώρα....

marilena: Άκου τι θυμήθηκα τώρα....: Όταν ήμουν μικρό παιδί, κάθε τέτοια μέρα μου ξημέρωνε...η πρώτη του νέου έτους δηλαδή, είχα μια αγωνία όλη μέρα..... Η αγωνία μου ήταν ...

marilena: ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ.

marilena: ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ.: Από τα παλιά χρόνια έχουμε το έθιμο να γιορτάζουμε την πρώτη μέρα του χρόνου, δηλαδή την Πρωτοχρονιά. Ο τρόπος που γιορτάζεται σε κάθε μέρο...

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ.


Από τα παλιά χρόνια έχουμε το έθιμο να γιορτάζουμε την πρώτη μέρα του χρόνου, δηλαδή την Πρωτοχρονιά. Ο τρόπος που γιορτάζεται σε κάθε μέρος της πατρίδας μας είναι διαφορετικός. Το τραπέζι του κάθε σπιτιού την Πρωτοχρονιά είναι γεμάτο καλούδια, φαγητά και γλυκά συνήθως με μέλι: μελομακάρονα, τηγανόπιτες, λουκουμάδες, δίπλες, ανάλογα με τον τόπο. Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δε γίνεται, έχει την πρώτη θέση στο τραπέζι. Στα χωριά και στις επαρχίες τη ζυμώνουν με αλεύρι, ζάχαρη, μυρωδικά και τη στολίζουν με διάφορα στολίδια, Μέσα στη βασιλόπιτα βάζουν ένα νόμισμα. Όταν έρθει η ώρα για το κόψιμο της πίτας, συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια. Ο αρχηγός της οικογένειας αρχίζει με επισημότητα το κόψιμο της πίτας. Πρώτο κομμάτι του Αϊ-Βασίλη, ύστερα του νοικοκύρη, της νοικοκυράς και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Στα χωριά δεν αφήνουν παραπονεμένα μήτε τα ζώα μήτε τα χωράφια. Έχουν κι αυτά το κομμάτι τους. Αν υπάρχει βάρκα ή καΐκι, παίρνει κι αυτό το μερίδιό του. Δεν ξεχνάνε και το κομμάτι του φτωχού.
Γιατί όμως βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;
Υπάρχουν δύο παραδόσεις για το έθιμο αυτό. Η πρώτη λέει ότι ο Άγιος Βασίλειος σκέφτηκε το τέχνασμα αυτό: Ήθελε, βλέπετε, να προσφέρει χαρά, χωρίς να ακούει ούτε ένα ευχαριστώ. Του ήταν αρκετό να βλέπει τα φωτισμένα από χαρά πρόσωπά τους. Έπαιρνε, λοιπόν, λίρες, τις έβαζε στις πίτες και τις μοίραζε στους φτωχούς. Αυτοί, τρώγοντας τις πίτες, έβρισκαν το δώρο του Αγίου Βασιλείου και περνούσαν άνετα τις γιορτινές μέρες. Κι έτσι έμεινε η παράδοση να βάζουμε κι εμείς φλουρί και για να τιμήσουμε τον Άγιο Βασίλειο, τη λέμε βασιλόπιτα.

αγιος ΒασιλειοςΗ δεύτερη παράδοση έχει να κάνει με μια ιστορία που συνέβηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, πριν από 1500 χρόνια περίπου, στην πόλη Καισάρεια της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν δεσπότης της Καισάρειας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του,   με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.
Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισάρειας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να την λεηλατήσει. Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισάρεια. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν. Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη.
Ο Μέγας Βασίλειος απάντησε ότι οι άθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό. Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακρυά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισάρειας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν. Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης. Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ό,τι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι.
Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά, έγινε το θαύμα! Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισάρειας. Τότε όμως, ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά 
πιταετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισάρειας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της. Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί.
Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου. Σε πολλά μέρη, εκτός από το νόμισμα βάζουν κλαδάκια, ελιάς, στάχυα ή και καρύδια για να έχουν πλούσια σοδιά.
(στοιχεία του κειμένου πήραμε από το βιβλίο της δασκάλας Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη "Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Θεοφάνεια")

Καλή και ευλογημένη χρονιά !


marilena: WINTER WONDER: IN THE BAVARIAN WOODS, A REAL CHURC...

marilena: WINTER WONDER: IN THE BAVARIAN WOODS, A REAL CHURC...: With enough space to hold 200 people and an icy 17-meter-high tower, the Schneekirchen snow church has been christened near the German tow...

WINTER WONDER: IN THE BAVARIAN WOODS, A REAL CHURCH MADE OF ICE AND SNOW

The snow church in Mitterfirmiansreut can hold up to 200 people
With enough space to hold 200 people and an icy 17-meter-high tower, the Schneekirchen snow church has been christened near the German town of Mitterfirmiansreut. Builders had to overcome both architectural and ecclesiastical challenges, not to mention Mother Nature.


MITTERFIRMIANSREUT - There was no time off at Christmas for the builder in Mitterfirmiansreut this year. “We spent day and night constructing the snow church,“ says Julia Herzig of the "Schneekirchen-Büro“ (Snow Church Office) in Mitterfirmiansreut, Germany.
Work started in the middle of December in this small, forested mountain village in the Bavaria region. After numerous delays and difficulties, the unusual construction was finally ready in time for Christmas.
Based on plans by architect Alfons Doeringer, the building is 26 meters long – enough space to hold up to 200 people. The tower, made of ice and snow, is 17 meters high. Despite the growing interest in such a spectacular project, organizers faced many unexpected difficulties as they set out to realize the ambitious plan. The biggest problem was Mother Nature: at a time of year when the Bavarian woods are usually deep in snow, no snow actually fell until the middle of December. The grand opening of the church, originally scheduled for December 17, had to be postponed.
There were also financial problems. "We’re still looking for sponsors,” says Herzig. The cost of designing and building the church is in the six figures. Public money for the project did not come in as expected, so now organizers are hoping to recoup what they spent from paid admissions. One entry costs 5 euros (children are free), and tickets can be booked ahead. (more information at www.schneekirche.de.)
Exortation from the bishop
In the lead-up to the grand opening, the Catholic Church also had some issues. The bishop of the Passau diocese, Wilhelm Schraml, declined the request of the Mitterfirmiansreut organizers to attend the consecration of their Snow Church, and forbid its use for weddings and baptisms. In the light of the project's growing popularity, he later warned in a letter “that all liturgical ceremonies and events held in the church must maintain a character befitting of a church.”
A compromise was finally worked out: the rural dean, Kajetan Steinbeißer, was charged with consecrating the church at its opening ceremony. Steinbeißer viewed the project with a great deal of sympathy. "The Snow Church is a memorial honoring our forefathers,“ he says.
The main idea behind building the Snow Church in Mitterfirmiansreut was to honor an unusual event in their history. In 1911, villagers also built a church made of snow – but theirs was a protest.
In the early 20th century, attending a Sunday service meant that villagers had to walk for one and a half hours in the freezing cold to the neighboring village of Mauth. For years they asked in vain that a church be built in Mitterfirmiansreut. So finally in 1911, they decided to protest by building their own church, out of snow.
Bernd Stiefvater, who had the idea for the 2011 project, stresses that the idea was not essentially a commercial one. “It’s to keep the history of Mitterfirmiansreut alive,” he says. 

marilena: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ....ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ !!!

marilena: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ....ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ !!!: Καλή χρονιά σε όλες τις γλώσσες! AFRIKAANS gelukkige nuwejaar ALBANAIS Gëzuar vitin e ri ALLEMAND ein gutes neues Jahr / prost Neujahr...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ....ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ !!!


 Καλή χρονιά σε όλες τις γλώσσες!

AFRIKAANS gelukkige nuwejaar
ALBANAIS Gëzuar vitin e ri
ALLEMAND ein gutes neues Jahr / prost Neujahr
ALSACIEN e glëckliches nëies / güets nëies johr
ANGLAIS happy new year
ARABE aam saiid / sana saiida
ARMÉNIEN shnorhavor nor tari
AZERI yeni iliniz mubarek
BAMBARA bonne année
BAS-SAXON gelükkig nyjaar
BASQUE urte berri on
BENGALI subho nababarsho
BERBÈRE asgwas amegas
BETI mbembe mbu
BIÉLORUSSE З новым годам (Z novym hodam)
BIRMAN hnit thit ku mingalar pa
BOBO bonne année
BOSNIAQUE sretna nova godina
BRETON bloavezh mat / bloavez mad
BULGARE честита нова година (chestita nova godina)
CANTONAIS sun lin fi lok / kung hé fat tsoi
CATALAN bon any nou
CHINOIS xin nian kuai le / xin nian hao
CORÉEN seh heh bok mani bat uh seyo
CORSE pace e salute
CRÉOLE ANTILLAIS bon lanné
CRÉOLE GUADELOUPÉEN bonne année
CRÉOLE GUYANAIS bon nannen / bon lannen
CRÉOLE HAITIEN bònn ané
CRÉOLE MARTINIQUAIS bon lanné / bonanné
CRÉOLE MAURICIEN banané
CRÉOLE RÉUNIONNAIS bone-érèz ané
CRÉOLE SEYCHELLOIS mon swet zot la bonn anen
CROATE sretna nova godina
DANOIS godt nytår
ESPAGNOL feliz año nuevo
ESPÉRANTO felicxan novan jaron
feliæan novan jaron (police Times SudEuro)
ESTONIEN head uut aastat
FÉROÏEN gott nýggjár
FINNOIS onnellista uutta vuotta
FLAMAND gelukkig Nieuwjaar
FRANCIQUE LORRAIN Proscht nei Johr / Beschte Wìnsch fer’s neije Johr
FRISON lokkich neijier
FRIOULAN bon an
GAÉLIQUE D’ÉCOSSE bliadhna mhath ur
GAÉLIQUE D’IRLANDE ath bhliain faoi mhaise
GALICIEN feliz aninovo
GALLO Bónn anaèy
GALLOIS blwyddyn newydd dda
GÉORGIEN გილოცავთ ახალ წელს (gilocavt akhal tsels)
GREC kali chronia / kali xronia
eutichismenos o kainourgios chronos (nous vous souhaitons une bonne année)
GUJARATI sal mubarak
GUARANÍ rogüerohory año nuévo-re
HAWAIIEN hauoli makahiki hou
HÉBREU shana tova
HINDI nav varsh ki subhkamna
HMONG nyob zoo xyoo tshiab
HONGROIS boldog új évet
INDONÉSIEN selamat tahun baru
ISLANDAIS farsælt komandi ár
ITALIEN felice anno nuovo, buon anno
JAVANAIS sugeng warsa enggal
JAPONAIS akemashite omedetô
KABYLE asseguèsse-ameguèsse
KANNADA hosa varshada shubhaashayagalu
KAZAKH zhana zhiliniz kutti bolsin
KHMER sur sdei chhnam thmei
KIRUNDI umwaka mwiza
KURDE sala we ya nû pîroz be
LANGUEDOCIEN (OCCITAN) bona annada
LAO sabai di pi mai
LATIN felix sit annus novus
LETTON laim,,gu Jauno gadu
LIGURE feliçe annu n,,vu / feliçe anno nêuvo
LINGALA bonana / mbula ya sika elamu na tonbeli yo
LITUANIEN laiming,, Nauj,,j,, Met,,
LUXEMBOURGEOIS e gudd neit Joër
MACÉDONIEN srekna nova godina
MALAIS selamat tahun baru
MALGACHE arahaba tratry ny taona
MALTAIS is-sena t-tajba
MAORI kia hari te tau hou
MARATHI navin varshaachya hardik shubbheccha
MONGOL shine jiliin bayariin mend hurgeye (Шинэ жилийн баярын мэнд хvргэе)
MORÉ wênd na kô-d yuum-songo
NDEBELE umyaka omucha omuhle
NÉERLANDAIS gelukkig Nieuwjaar
NORVÉGIEN godt nyttår
OCCITAN bona annada
OURDOU naya saal mubarik
OUZBEK yangi yilingiz qutlug’ bo’lsin
PERSAN sâle no mobârak
POLONAIS szcz,,,,liwego nowego roku
PORTUGAIS feliz ano novo
PROVENÇAL bòna annada / bono annado (provençal rhodanien)
ROMANCHE bun di bun onn
ROMANI bangi vasilica baxt
ROUMAIN un an nou fericit / la mul,,i ani
RUSSE С Новым Годом (S novim godom)
SAMOAN ia manuia le tausaga fou
SANGO nzoni fini ngou
SARDE bonu annu nou
SERBE sre,,na nova godina
SHIMAORÉ mwaha mwema
SHONA goredzwa rakanaka
SINDHI nain saal joon wadhayoon
SINHALA suba aluth avuruddak vewa
SLOVAQUE stastlivy novy rok
SLOVÈNE sre,,no novo leto
SOBOTA dobir leto
SRANAN wan bun nyun yari
SUÉDOIS gott nytt år
SUISSE-ALLEMAND es guets Nöis
SWAHILI mwaka mzuri / heri ya mwaka mpya
TAGALOG manigong bagong taon
TAHITIEN ia orana i te matahiti api
TAMOUL iniya puthandu nalVazhthukkal
TATAR yaña y,,l belän
TCHÈQUE ,,,,astný nový rok
TELUGU nuthana samvathsara subhakankshalu
THAI สวัสดีปีใหม่ (sawatdii pimaï)
TIBÉTAIN tashi délek
TURC yeni yiliniz kutlu olsun
UDMURT Vy,, Aren
UKRAINIEN Z novym rokom
VIETNAMIEN Chúc Mừng N,,m Mới / Cung Chúc Tân Niên / Cung Chúc Tân Xuân
WALLON (orthographe à betchfessîs) bone annéye / bone annéye èt bone santéye
WOLOF dewenati
YIDDISH a gut yohr

marilena: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.....ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ !!!

marilena: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.....ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ !!!: http://www.stumbleupon.com/su/2ycI0N/www.elion.ee/docs/joulukaart/eng/

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.....ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ !!!

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

marilena: 2012.....!!!!!

marilena: 2012.....!!!!!: Harbin, China: Children of migrant workers lie on the snow to form the number 2012 while celebrating the coming new year in front of a sno...

2012.....!!!!!

24 hours : Harbin, China: Children of migrant workers lie on the snow to form 2012
Harbin, China: Children of migrant workers lie on the snow to form the number 2012 while celebrating the coming new year in front of a snow sculpture

marilena: BERLUSCONI - MONTI.....ΔΙΑΦΟΡΕΣ !!!!!

marilena: BERLUSCONI - MONTI.....ΔΙΑΦΟΡΕΣ !!!!!

BERLUSCONI - MONTI.....ΔΙΑΦΟΡΕΣ !!!!!

Mario Monti Kipper Williams cartoon

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

marilena: ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ...

marilena: ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ...: Δυο εικοσιτετράωρα πριν από την μεγάλη μέρα.... Την χρυσή πρωτοχρονιά που λέει και το τραγούδι στα χείλη μας..... Ποια χρυσή, αναρωτιέμα...

ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΕΥΧΕΣ-ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Δυο εικοσιτετράωρα πριν από την μεγάλη μέρα....
Την χρυσή πρωτοχρονιά που λέει και το τραγούδι στα χείλη μας.....


Ποια χρυσή, αναρωτιέμαι....


Σε δυο εικοσιτετράωρα μπαίνει ο νέος χρόνος που μόνο αβεβαιότητα φέρνει μαζί του.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα ......


χμ....


Πρέπει όμως να σας ευχηθώ.....


Πρέπει να ανασκουμπωθώ και να σας δώσω τις ευχές μου.


Αρχίζω λοιπόν.....
Εύχομαι σε σας, σε όλους τους διαδικτυακούς φίλους μου, αλλά και σε όλους τους άλλους να έχουν μια χρονιά με υγεία, με κουράγια πολλά να αντεπεξέλθουν της βαρυχειμωνιάς.....


Εύχομαι οι δύσκολες αυτές μέρες να ενώσουν τις οικογένειες, να στηρίξει ο ένας τον άλλον.


Εύχομαι να ρθει η άνοιξη γρήγορα και να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα, να μας απαλύνει την θλίψη και την πίκρα απ την καρδιά.


Εύχομαι το 2012, να δώσει σε σας και στους αγαπημένους σας υγεία, αγάπη και οικογενειακή ευτυχία.!!!

marilena: ΛΟΓΙΑ ΠΙΚΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ......

marilena: ΛΟΓΙΑ ΠΙΚΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ......: Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ => Ε' ΡΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ... Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΕΜΕΝΑ => Ε' ΡΕ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ.... ΕΓΩ ΣΤΟ...

marilena: ΛΟΓΙΑ ΠΙΚΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ......

marilena: ΛΟΓΙΑ ΠΙΚΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ......: Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ => Ε' ΡΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ... Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΕΜΕΝΑ => Ε' ΡΕ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ.... ΕΓΩ ΣΤΟ...

ΛΟΓΙΑ ΠΙΚΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ......


Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ   =>    Ε'  ΡΕ ΜΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ...

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΕΜΕΝΑ     =>      Ε'  ΡΕ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ....

ΕΓΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.........=>    (ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ)       Ε'  ΡΕ      Π.Α.Σ.Ο.Κ.  ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ.....

marilena: Σάρα Βάγγενκνεχτ για ελληνικό Πακέτο Διάσωσης

marilena: Σάρα Βάγγενκνεχτ για ελληνικό Πακέτο Διάσωσης

Σάρα Βάγγενκνεχτ για ελληνικό Πακέτο Διάσωσης

marilena: Greek economic crisis turns tragic for children ab...

marilena: Greek economic crisis turns tragic for children ab...: Nation shocked by stories of parents forced to give up children because of poverty – but charities warn of more cases to come. Dimitris...

Greek economic crisis turns tragic for children abandoned by their families

Nation shocked by stories of parents forced to give up children because of poverty – but charities warn of more cases to come.


Dimitris Gasparinatos
Dimitris Gasparinatos had asked Greek authorites to take four of his 10 children into care because he could not afford to feed them.Even before Greece's economic crisis engulfed his own home, Dimitris Gasparinatos found it hard to provide for his six sons and four daughters. His wife, Christina, who was struggling to make ends meet with his salary of €960 (£800) a month and welfare aid of about €460 every two months, was unhappy and desperate.
Deep in debt, the couple owed money to the butcher, baker and grocer – the very people who had kept them going in the port of Patras, west of Athens. In their tiny flat, the family slipped increasingly into a life of squalor.
"Psychologically we were all in a bit of a mess," said Gasparinatos. "We were sleeping on mattresses on the floor, the rent hadn't been paid for months, something had to be done."
And so, with Christmas approaching, the 42-year-old took the decision to put in an official request for three of his boys and one daughter to be taken into care.
"The crisis had killed us. I am ashamed to say but it had got to the point where I couldn't even afford the €2 needed to buy bread," he told the Guardian. "We didn't want to break up the family but we did think it would be easier for them if four of my children were sent to an institution for maybe two or three years."
The next day, his 37-year-old wife visited the local town hall and asked that her children be "saved".
"She was visibly distraught," said Theoharis Massaras, the local deputy mayor and director of social works. "Requests for support have shot up. Last year we sent food to 400 families in Patras at Christmas. This year, 1,200 asked for help and they weren't what I'd call traditionally low-income people. Many had good jobs until this year when their shops and businesses closed.
"But to be asked to take children away was something new. When we visited their home and saw the situation for ourselves, the third world conditions, the poverty and filth, we couldn't believe our eyes."
In a nation as proud as Greece, where family always comes first, the plight of the Gasparinatoses quickly hit a nerve. Soon shocked reporters were knocking at their door. But testimony from charities, doctors and unions would attest that they are not alone.
As Greece prepares to endure a fifth consecutive year of recession, as the crisis extends its reach, as cuts take their toll, as poverty deepens and unemployment climbs, evidence is mounting that society is tearing at the seams.
Like the middle class, society's great connector, families are beginning to unravel under the weight of a crisis that, with no end in sight, is as much human as it is financial.
Tell-tale signs abound that in its quest to beat off bankruptcy, Greece is being hollowed out, a little more, with each passing day.
"People are going hungry, families are breaking up, instances are mounting of mothers and fathers no longer being able to bring up their own kids," said Ilias Ilioupolis, general secretary of the civil servants' union ADEDY. "Until now there has been a conspiracy of silence around the tragic effects of the austerity measures the IMF and EU are asking us to take."
From cases of newborn babies wrapped in swaddling and dumped on the doorsteps of clinics, to children being offloaded on charities and put in foster care, the nation's struggle to pay off its debts is assuming dramatic proportions, even if officials insist that the belt-tightening and structural reforms will eventually change the EU's most uncompetitive economy for the better.
Propelled by poverty, 500 families had recently asked to place children in homes run by the charity SOS Children's Villages, according to the Greek daily Kathimerini. One toddler was left at the nursery she attended with a note that read: "I will not return to get Anna. I don't have any money, I can't bring her up. Sorry. Her mother."
"Unfortunately, there's been a huge increase in demand from families in need," said Dimitris Tzouras, a social worker employed with the organisation for 19 years. "In the greater Attica region [of Athens], we're talking about a 100% increase partly because public welfare is in such disarray people have no one else to turn to."
Whereas in the past, pleas for help had come mostly from families where abuse was a problem, they are now from victims of the economic crisis.
"Parents who feel they can no longer look after children are calling in, but our policy is to do whatever we can to keep families united," added Tzouras. "The crisis has exacerbated underlying problems that in the past may just have threatened to tear families apart. It's not only the vulnerable. It's now affecting the middle class."
Few know more about the plight of children abandoned, abused and neglected in Greece than Costas Yannopoulos, who chairs the local charity the Smile of the Child. The Athens headquarters of his 16-year-old organisation is home to children who have endured life's worst excesses.
Inside the tidy, two-storey building are cots for babies who were abandoned in hospitals, found in windowless homes or taken from unfit parents.
Yannopoulos recalls the baby he discovered in a rubbish dump and the eight-month-old boy whose body had "turned to jelly" lying unloved in an overworked maternity ward.
"The crisis has made a bad situation worse," he sighed. "Alcoholism, drug abuse and psychiatric problems are on the rise and more and more children are being abandoned on the streets."
With the country's health system severely hit by cuts and the spectre of its economy becoming worse before it gets better, Yannopoulos has a plan to host children affected by "this war" in specially established "farms".
There is, he says, another Greece "of kindness and hospitality and caring about others" that all too often is overlooked.
Last week Dimitris Gasparinatos got good news. After learning of his family's circumstances, the wife of a wealthy Athenian businessman donated money for him to move to a new home with his wife and 10 children.
"This good woman has changed our lives. She has allowed us to hope again," he said. "The crisis has taken us places we never wanted to go. By the New Year, thanks to her, we will be in a new house, all together."


The Artist 2011 Movie Review: Beyond The Trailer

The Artist Trailer 2011 HD

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

marilena: New Greek Government Runs Out of Steam....

marilena: New Greek Government Runs Out of Steam....: Six weeks after forming a transitional government to overcome its crisis, Greece is still failing to deliver its promised reforms. The ca...

New Greek Government Runs Out of Steam....

Christmas lights shine in front of the Parthenon on top of the ancient Acropolis Hill in Athens: "If this government doesn't get it right, Greece will go hungry."

Six weeks after forming a transitional government to overcome its crisis, Greece is still failing to deliver its promised reforms. The cabinet of Prime Minister Lucas Papademos is deeply divided and has lost the public's confidence. Even the most urgent measures have ground to a halt.


 spiegel on line

marilena: WHY WHISKY MAY BE JUST THE THING FOR JITTERY INVES...

marilena: WHY WHISKY MAY BE JUST THE THING FOR JITTERY INVES...: For those in the know – and with the willpower not to drink up their assets – fine whisky can be quite a rewarding investment. A bottl...

WHY WHISKY MAY BE JUST THE THING FOR JITTERY INVESTORS
Pricey whiskies can be worth holding on to (saschafatcat)

For those in the know – and with the willpower not to drink up their assets – fine whisky can be quite a rewarding investment. A bottle of 1995 Brora, for example, was worth 100 euros in 1998. Now it sells for five times as much.Worldcrunch
Whisky has become more than just a classy drink. It can also be a pretty good investment – better in some cases than stocks, at least when markets are all over the place, as they are now.
Because there is increased demand for a decreasing supply, Michel Kappen, founder of an online platform called the World Whisky Index, sees prices rising long-term. The ex-banker estimates annual yield at 12%. So it’s hardly surprising that more and more yield-oriented connoisseurs are buying whisky and hoping for price rises.
By way of example: a bottled 1995 Brora was selling for around 100 euros in 1998. By 2006 the value had doubled. Today, the 75 cl bottle costs no less than 500 euros.
The World Whisky Index presently tracks 46,610 bottles that together are worth 5.62 million euros. The site, created in 2007, brings buyers and sellers together. Whisky fans can build their own portfolio, and buy and sell. The most expensive bottle, a 1919 Springbank Single Malt, is presently quoted at 55,000 euros.
Whisky auctions have existed since the 1980s. But they’re risky for casual whisky fans since the lucrative market is littered with ever more fakes. According to connoisseurs, the Italian mafia has already firmly established itself in the fast-growing market. Even dealers occasionally get taken in. Tricksters use fake seals and labels on the bottles, or original bottles with fake contents.
"Never buy expensive bottles from an unknown dealer,” warns Tomas Ide, a foremost expert and founder of the Whisky Chamber. Before bidding on the Internet, he says, ask for pictures of the bottles and labels so that these can be compared with originals.
"Collectors should be on the lookout for bottles available only in limited quantities," says Ide. Whiskies from distilleries that have closed, such as Rosebank, are also an excellent bet. Pittyvaich is another potential winner, says Ide, as are whiskies from the Banff Distillery which closed its doors in 1983.

marilena: THE “HOMELESS BILLIONAIRE” AND HIS PLAN TO SAVE CA...

marilena: THE “HOMELESS BILLIONAIRE” AND HIS PLAN TO SAVE CA...: German billionaire Nicolas Berggruen has a plan to make America’s “Golden State” sparkle again: cut income and sales taxes, but broaden th...

THE “HOMELESS BILLIONAIRE” AND HIS PLAN TO SAVE CALIFORNIA

The man with the plan: billionaire Nicolas Berggruen (YouTube)
German billionaire Nicolas Berggruen has a plan to make America’s “Golden State” sparkle again: cut income and sales taxes, but broaden the revenue base by taxing services at 5%. Now he just has to convince California's voters and political leaders.


Nicolas Berggruen is a German billionaire who owns, among other thing, the successful Karstadt distribution company. He’s also a visionary. Berggruen's ultimate goal? To write – together with experts from the world over – the perfect constitution.
But that doesn’t stop him from working in the meantime on more practical jobs – like saving California from its crippling deficit. In 2010 Berggruen, nicknamed the “homeless billionaire” (because he lives in hotels and does not own a home) – assembled a committee of experts tasked with renewing and profoundly reforming the U.S. state’s economic policies.
Berggruen’s Think Long Committee for California, which includes former U.S. Secretaries of State George Schultz and Condoleezza Rice among others, recently published its recommendations. The suggestions focus primarily on reshaping California’s fiscal system. The main idea is to drastically lower all current taxes while at the same time broadening the overall tax base.
Taxing “discretionary” services
The Committee recommends applying just two income tax rates: 2% for people with annual salaries of between $45,000 and $95,000; and 7.5% for anyone earning above $95,000 per year. People with annual incomes of less than $45,000 would face no state income tax under the group’s plan. The tax rate for companies would be cut back to 7%. The sales tax rate for goods would also be trimmed, from 5% to 4.5%. In order to broaden the overall tax base and “make the state more competitive,” the Committee recommends taxing all services at 5%
“This combination of cutting the personal income tax and broadening the tax base will help stabilize the boom and bust cycle of the budget while generating $10 billion in new revenues annually to start paying down the state’s ‘wall of debt’,” the report reads.
Berggruen and his associates also recommend creating a citizen council in charge of overseeing public accountability. With an eye on the November 2012 California elections, the group plans to launch a p.r. machine in favor of its “Blueprint to Renew California.”

Ευχές των Αθηναίων για το 2012 | www.athensvoice.gr

Ευχές των Αθηναίων για το 2012 | www.athensvoice.gr

marilena: Χριστουγεννιάτικο χτένισμα !!!!!

marilena: Χριστουγεννιάτικο χτένισμα !!!!!: Μια καταπληκτική φωτό-cartoon από την ATHENS VOICE, μια πολύ καλή ιδέα για τις φίλες μου !!!!

Χριστουγεννιάτικο χτένισμα !!!!!

image

Μια καταπληκτική φωτό-cartoon από την ATHENS VOICE, μια πολύ καλή ιδέα για τις  φίλες μου !!!!

Χρι-χρι-χρι-χριστούγεννα! | www.athensvoice.gr

Χρι-χρι-χρι-χριστούγεννα! | www.athensvoice.gr

marilena: ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΤΖΑΚΙ......

marilena: ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΤΖΑΚΙ......: * Του Νίκου Τριανταφύλλου

ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΤΖΑΚΙ......

image
* Του Νίκου Τριανταφύλλου

marilena: ΡΟΔΙ και ΚΡΕΜΜΥΔΑ !!!!!

marilena: ΡΟΔΙ και ΚΡΕΜΜΥΔΑ !!!!!: ΤΟ ΡΟΔΙ Από τα πιο κλασικά έθιμα της πρωτοχρονιάς είναι το ρόδι. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς έπρεπε να πάμε εκκλησία μαζί με το ρόδι, να φέ...

ΡΟΔΙ και ΚΡΕΜΜΥΔΑ !!!!!
ΤΟ ΡΟΔΙ

Από τα πιο κλασικά έθιμα της πρωτοχρονιάς είναι το ρόδι. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς έπρεπε να πάμε εκκλησία μαζί με το ρόδι, να φέρουμε αγιασμό και ο αρχηγός της οικογένειας, ο μπαμπάς να σπάσει σε μια γωνιά το ρόδι πετώντας το με δύναμη στο πάτωμα, για να ροδίσει όλη η χρονιά.

 
Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.
 
Το σπάσιμο του ροδιού όμως λαμβάνει χώρα κατά βάση, κάθε Πρωτοχρονιά. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξιό τους πόδι.
Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία την ίδια ημέρα. Στις περιοχές που σπάνε το ρόδι μετά την Θεία Λειτουργία, το έχουν πάρει μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί.

Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι» που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα. Στον αντίποδα αυτής της έκφρασης βρίσκεται η «Θα σε φωνάξω να μου σπάσεις το ρόδι την Πρωτοχρονιά» την οποία λέμε κοροϊδευτικά σε κάποιον που θεωρούμε καντέμη.

Σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, το ρόδι που σπάζεται την Πρωτοχρονιά, έχει φυλαχτεί στα εικονίσματα του σπιτιού από την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

ΚΡΕΜΜΥΔΑ

Η γνωστή μας Πρωτοχρονιάτικη κρεμμύδα είναι το φυτό, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι, Scilla Maritima. Λέγεται και κρεμμυδόσκιλλα ή σκιλλοκρεμμύδα ή κουτσούπα ή ασκέλλα ή αρκόσκιλλα. Δεν είναι τίποτα άλλο απ' το δικό μας «Μπότσ'κο». Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας.

 
Επίσης μεγάλο όπλο κατά της βασκανίας.  Η αντίληψη αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη ζωτικότητα του βολβού της, που μπορεί να διατηρηθεί και να βλαστήσει ακόμα και έξω άπ' το χώμα πάνω από ένα χρόνο. Στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τοποθετείται μια κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο πατέρας ή η μητέρα της οικογένειας την παίρνει στα χέρια του/της και χτυπώντας ελαφρά με την κρεμμύδια τα κεφάλια, ξυπνά τα μέλη της οικογένειας για να πάνε στην Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Στην συνέχεια η κρεμμύδα, κρεμιέται σε κάποιο σημείο του σπιτιού για να φέρει υγεία και τύχη στην οικογένεια.

 

marilena: ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ.......26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.....

marilena: ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ.......26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.....: Dec. 26, or Boxing Day, as it is called, is the annual day for an odd spectacle in many parts of the world: swimming in freezing cold wat...

ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ.......26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.....Dec. 26, or Boxing Day, as it is called, is the annual day for an odd spectacle in many parts of the world: swimming in freezing cold waters. In Prague on Monday, 182 people jumped into the Vltava River in 2 degree Celsius waters to swim in 100-, 300- and 750-meter heats. Participants were between the ages of 13 and 90, with some coming from Germany, Poland and Slovakia to take part. The extreme swimming event has taken place since the 1950s and is held in honor of Czech athelete Alfred Nikodem by the Prague Winter Swimming Club. Participants refer to themselves as the "otuzilci," or the "hardy." Winter swims have also become a tradition in other European cities, including Berlin, Barcelona and London.

marilena: SOLD OUT ....το ταξίδι της 100ης επετείου του ΤΙΤΑ...

marilena: SOLD OUT ....το ταξίδι της 100ης επετείου του ΤΙΤΑ...: For some, it might sound too much like tempting fate – and for others, it smacks of "disaster voyeurism". But for more than 2,000 Titani...

SOLD OUT ....το ταξίδι της 100ης επετείου του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ !!!!
For some, it might sound too much like tempting fate – and for others, it smacks of "disaster voyeurism". But for more than 2,000 Titanic enthusiasts, the chance to mark the centenary of the maritime disaster by sailing on a large cruise ship to commemorate the sinking on the very spot of the tragedy is proving difficult to resist.
A British company has almost sold out two cruises for people to mark the anniversary on 15 April by following the route of the Titanic to where it struck an iceberg. The booming demand for Titanic-related travel has led to another travel company offering the chance to explore the wreckage of the ill-fated vessel in a Russian-built submarine next summer at a cost of $59,000 (£37,000) per person. Places for that voyage are already "very limited".
The tourism boon is part of a general revival of the fascination with the Belfast-built steamship which will see special festivals take place on both sides of the Atlantic as well as the screening of a 3D version of James Cameron's Oscar-winning film and a big-budget ITV drama by the Downton Abbey writer Julian Fellowes.
Such is the interest in places on the MS Balmoral, the vessel retracing the journey of the maiden voyage of the Titanic, that a waiting list for cancellations has closed.
Some of those who have booked berths costing up to £5,995 are having costumes made to recreate the appearance of the original passengers, while there have also been requests from musicians to audition for places on the string quartet that played as the flagship of the White Star Line fleet began to list.
Miles Morgan, managing director of Titanic Memorial Cruises, the Bristol-based company organising the events, said places on the cruise from Southampton had sold out weeks after going on sale, with the second cruise likely to sell out by next month and interest in the commemorative journey remaining intense. He said: "We have been approached by news crews all over the world who want to film our recreation of the fateful voyage. We could probably have filled the entire vessel just with journalists wanting to be there. The interest has come from all over the globe – we've had people from 24 different countries booking.
"I think that is testimony to the fact that the name of the Titanic has become one of those words that is recognised in any language around the globe. There are so many stories associated with the ship, from its own tragic history to the stories of those that lost their lives, that people remain deeply fascinated by it."
The culmination of restaging the Titanic's voyage – which will see the Balmoral, a chartered vessel belonging to the cruise line Fred Olsen, sail to the point off Newfoundland, Canada, where the ship collided with an iceberg – will be a memorial service at 2.20am on 15 April – the moment when what was then the world's largest passenger ship sank.
A second vessel chartered by the cruise company to carry 694 people will also meet at the site of the sinking after sailing from New York en route to Southampton. And plans are being made for the wireless radio station at Cape Race in Newfoundland, which received the Titanic's SOS in morse code, to repeat the message.
Among those on board the Balmoral will be relatives of victims and survivors of the Titanic, including Philip Littlejohn, the grandson of Alexander Littlejohn, who was a steward in the first-class section of the vessel and survived by rowing away one of the 16 lifeboats on board. The small number of lifeboats meant that barely a third of the ship's complement of passengers and crew could ever have been saved.
The attention to detail for the recreated Titanic voyage means that passengers will dine on the same menus offered to the 1,514 people who died and the 710 who survived when the ship struck an iceberg at 11.40pm. Among the items from the 11-course first-class dinner to be offered will be oysters, roast squab and sautéed chicken Lyonnaise.
Mr Morgan, who pointed out that the engineering and safety rules of modern ships mean that icebergs now pose no danger to the cruise, said it was wrong to criticise the commemoration as "voyeuristic". He said: "I take my lead from those people who are coming on board who lost relatives in the disaster or whose family members survived. They have all said that they could not think of any better way to mark the memory of those who were lost than being at the site of the sinking to pay their respects."

The voyages: Then & now
RMS Titanic
Day 1: Departs Southampton.
Day 3: Sails through calm waters.
Day 4: Passengers in first class enjoy 13 courses including oysters, roast duckling, foie gras.
Day 5: Seven iceberg warnings. Hits iceberg at 11.40pm.
Day 6: Sinks at 2.20am.
Memorial cruise
Day 1: Departs Southampton.
Days 3 and 4: Gym, spa, history talks.
Day 5: No collisions scheduled.
Day 6: Memorial service at 2.20am.
Day 7: Arrive at Halifax, Canada, and visit Fairview Lawn Cemetery, where victims are interred.
Day 8: Arrive in New York – the Titanic's intended