Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου21-28/3
τα γοβάκια μας θα μας οδηγήσουν στην πρώτη μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση της άνοιξης: Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Το ακόμα πιο ωραίο είναι ότι φέτος το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα άτυπο μικρό αφιέρωμα στις γυναίκες αφού οι ταινίες με πρωταγωνίστριες μικρά και μεγάλα κορίτσια κατέχουν κορυφαία θέση στο πρόγραμμα.
Φιλενάδες που ανακαλύπτουν τον έρωτα μεταξύ τους, τα αισθησιακά κορίτσια του Crazy Horse, φοιτήτριες και ταυτόχρονα πόρνες, ανήλικα κοριτσάκια με αλλοπαρμένες μητέρες, σκληρά εργαζόμενοι δημοσιογράφοι - οι πρωταγωνίστριες των φιλμ αποκαλύπτουν τη γυναικεία φύση σε όλο της το μεγαλείο.
n 
Υπάρχει ας πούμε το Bye Bye Blondie στο πλαίσιο του φιλοξενούμενου ‘Outview’ (το κινηματογραφικό φεστιβάλ ομοφυλοφιλικών ταινιών) με πρωταγωνίστριες  τη Gloria και τη Frances, φίλες στα΄80’ s που τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους και ξανασυναντήθηκαν  20 χρόνια μετά με…νέες σεξουαλικές ορέξεις. 
n 
Στο Elles, η Αν (Ζυλιέτ Μπινός), μια Παριζιάνα μητέρα δύο παιδιών και δημοσιογράφος του περιοδικού ELLE, γράφει ένα άρθρο για το φαινόμενο της πορνείας στους φοιτητές. Η Alicja και η Charlotte της εκμυστηρεύονται τα πάντα χωρίς κανένα ταμπού.
n 
Το Crazy Horse μας βάζει στα παρασκήνια του ομώνυμου παγκόσμιου τεμένους του αισθησιασμού. Η κάμερα μπαίνει στην καρδιά του διάσημου παρισινού καμπαρέ, ακολουθώντας τον χορογράφο Philippe Decouflé και τον φωτογράφο Ali Mahdavi που ξαναστήνουν τα νούμερα της επιθεώρησης με τις γυμνές χορεύτριες. 
n 
Στο L’Apollonide - Souvenirs de la maison close / Οίκος ανοχής που έχει ήδη κατακτήσει πολλές υποψηφιότητες στα βραβεία César 2012  (ανάμεσά τους  για καλύτερο β΄ γυναικείο ρόλο και  καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού) βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του 20ού αιώνα σε έναν οίκο ανοχής στο Παρίσι. Και μετά τις ταινίες με επίκεντρο τον έρωτα ακολουθούν αυτές με θέμα την μητρότητα.
n 

Στο 17 filles δεκαεπτά έφηβες που πηγαίνουν στο ίδιο λύκειο σε μια μικρή πόλη στις ακτές του Ατλαντικού, παίρνουν όλες μαζί την απόφαση να μείνουν έγκυοι ταυτόχρονα. Σας έχουμε και καλύτερο: η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το 2007. 
n 

Μια αδιανόητη μητέρα- φαντασιόπληκτη καλλιτέχνης και ένα κοριτσάκι που αναζητά τη μητρική αγάπη και γίνεται μοντέλο παρά τη θέλησή του είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο στην ταινία My Little Princess 
n 
Στο Un heureux evenenment/ Ένα Ευτυχές Γεγονός, πάλι, μια μητέρα που μόλις γέννησε μια «ζαχαρωτή» μικρή παλινδρομεί μεταξύ παράκρουσης κι ευτυχίας, προσπαθώντας να συλλάβει τον πολύπλοκο ρόλο της μητρότητας. 
n 
Τη δική του δυνατή θηλυκή πινελιά βάζει το φιλμ Et maintenant on va où ? / Και τώρα, πού πάμε; με φόντο το Λίβανο που σπαράσσεται από τον πόλεμο και έχει πρωταγωνίστριες μια ομάδα γυναικών από διαφορετικές θρησκείες που αποφασίζουν να προστατέψουν τις οικογένειές τους και το χωριό τους. 
n 
Κι υπάρχουν κι οι γυναίκες σε ένα απομονωμένο χωριό του βουνού Άτλαντας στο Μαρόκο (La source des femmmes) οι οποίες κατεβαίνουν σε απεργία από κάθε συζυγικό καθήκον μέχρι να δεχθούν οι άνδρες τους να φέρνουν εκείνοι το νερό στο χωριό - και να μην ξεμεσιάζονται εκείνες σαν σκλάβες νυχθημερόν. 
Από τις παραπάνω ταινίες θα μιλήσουν ζωντανά μετά τη προβολή του έργου τους οι σκηνοθέτες: Muriel Coulin (17 filles), Eva Ionesco (My little princess) κι ο Remi Bezancon (Ένα ευτυχές γεγονός). Κορίτσια φύγαμε!

*Στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 & 2 και το Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (ο διοργανωτής του φεστιβάλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου