Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Ετικέτα για καρκινό στην Καλιφόρνια: Αλλάζουν τις συνταγές τους Coca-Cola και Pepsi


image


Παρά την επιμονή της ότι η Coca-Cola δεν περιέχει βλαβερά συστατικά, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι αλλάζει σε μια νέα συνταγή, χαμηλή στην ουσία 4-MI, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Καλιφόρνια, που μπορεί να διατάξει την τοποθέτηση προειδοποιητικής ετικέτας για καρκίνο, στα μπουκάλια και τα μεταλλικά δοχεία του προϊόντος.
Ο εκπρόσωπος της Coca-Cola Co., Ben Sheidler, δήλωσε ότι η Coke δεν αναμορφώνει το κλασικό αναψυκτικό, αλλά αποφάσισε να ζητήσει από τους παραγωγούς καραμέλας να ανταποκριθούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις παρασκευής που ζητά η Πράξη 65 της Καλιφόρνια, η οποία απαιτεί από τον κυβερνήτη να δημοσιεύσει λίστα χημικών ουσιών που είναι γνωστό πως προκαλούν καρκίνο ή τοξικότητα στο αναπαραγωγικκό σύστημα. Η Coca-Cola θα έπρεπε επίσης να τοποθετήσει ετικέτα προειδοποίησης για καρκίνο στα προϊόντα της με υψηλά επίπεδα της ουσίας 4-MI.
Ο Sheidler επανέλαβε ότι ακόμα και πριν τις αλλαγές η Coca-Cola πάντα υπήρξε ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. 'Το χρώμα της καραμέλας σε όλα τα προϊόντα της ήταν και θα είναι πάντα ασφαλές, δήλωσε, προσθέτοντας ότι έκαναν τις αλλαγές έτσι ώστε να μην υποβληθούν σε 'μη αποδεδειγμένη επιστημονικά' προειδοποίηση.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο αλλά δεν θα επηρεάσουν άλλα προϊόντα της Coca-Cola παγκοσμίως,
Η χημική ουσία 4-MI που παρέχει το χρώμα της καραμέλας σε αναψυκτικά κόλα φάνηκε σε πειράματα στο εργαστήριο να προκαλεί καρκίνο σε ποντίκια, αλλά όχι σε ανθρώπους.
Στην Καλιφόρνια, το Office of Environmental Health Hazard Assessment τοποθέτησε στα 29 μικρογραμμάρια το επίπεδο για το 4-MI πριν απαιτηθεί για ένα προϊόν η επισήμανση προειδοποίησης για καρκίνο.
Ωστόσο, έρευνα του Center for Science in the Public Interest (CSPI) ανακάλυψε ότι τα κουτάκια της cola, περιλαμβανομένων των Coca-Cola, Pepsi-Cola, Snapple Group Inc's Dr. Pepper, και Whole Foods' 365 Cola, είχαν επίεπεδα κοντά στα 140 μικρογραμμάρια σε κάθε τενεκεδάκι 12 ιντσών.
Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών, δήλωσε ότι η επιστήμη απλώς δεν δείχνει ότι το 4-MI σε τρόφιμα ή αναψυκτικά αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερα από 1.000 κουτιά Coca Cola ή Pepsi ημερησίως για να λάβει την ίδια δόση της χημικής ουσίας που δόθηκε στα ποντίκια κατά το πείραμα στο εργαστήριο.
πηγή: ΙάτροNet (09/03/2012) «Αλλάζει η συνταγή της Coca Cola και Pepsi»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου