Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Το ποσοστό των τροφίμων που πετιέται στα σκουπίδια

n


ΟΑυστριακός φωτογράφος Klaus Pichlerαπαντά με το project του One Third στη μελέτη που δημοσίευσε η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, το Μάρτιο του 2011, που αποκαλύπτει ότι, κατά μέσο όρο, το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως πετιέται στα σκουπίδια, ακόμα και όταν είναι ακόμα βρώσιμα.
Πόσες φορές έχετε πετάξει λαχανικά πριν μαραθούν τόσο που να μην καταναλώνονται; Πόσες φορές έχετε ξεπαγώσει κρέας και το έχετε ξεχάσει ή τελικά βγήκατε έξω γιατί άλλαξε η διάθεσή σας και το κρέας δε μαγειρεύτηκε ποτέ; Μόλις χθες πέταξα 4 κρεμμύδια, 1 μαρούλι και 2 καρότα, τα οποία δεν τρώγονταν.
image


Κανείς μας δεν αναλογίζεται ποιο είναι το πραγματικό κόστος της πράξης μας, που δεν υπολογίζεται μόνο από την αξία του προϊόντος, αλλά και από τη «διαδρομή» του - το οικονομικό αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος ενός πορτοκαλιού, για να φτάσει από τη Νότιο Αφρική σε ένα σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη, να αγοραστεί και τελικά να πεταχτεί, πριν ακόμα χαλάσει. Όλα αυτά τη στιγμή που στο Νότο άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν από ασιτία. Αν δε θέλουμε να κοιτάξουμε τόσο μακριά, ας σκεφτούμε όσους ψάχνουν τα σκουπίδια μας.
Το φωτογραφικό project One Thirdπαραθέτει στοιχεία όπως η χώρα από την οποία προμηθεύεται η Αυστρία το προϊόν και η απόστασή της από αυτήν, τον τρόπο μεταφοράς αλλά και το αποτύπωμα ρύπων. Ας σκεφτούμε κι εμείς από πού προέρχεται κάθε προϊόν που ετοιμαζόμαστε να ξεφορτωθούμε.
Οι φωτογραφίες του σίγουρα δε θα σας ανοίξουν την όρεξη. Ο Klaus Pichler θέλει να μας ευαισθητοποιήσει, ώστε να σταματήσουμε να πετάμε με τέτοια ευκολία το φαγητό. Πριν λίγο έδειξα τις φωτογραφίες σε μια συνεργάτιδα και απομακρύνθηκε από τον υπολογιστή λέγοντας «Αγριεύτηκα». Πιθανόν ο φωτογράφος να έχει πετύχει το σκοπό του.
n
image
n
n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

ATHENS VOICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου