Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Ένα αντίο....
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του νομίζοντας πως είχε πεθάνει στον Ανταρτοπόλεμο μέχρι που ήρθε ένα γράμμα που έλεγε πως αυτός ζει στην Ρουμανία και τον συνάντησε πρώτη φορά στα 29 του χρόνια. Στα παιδικά του χρόνια έκανε πολλές δουλειές για να βοηθήσει στα οικονομικά της οικογένειας.

Μετά την Τρίτη Γυμνασίου πήγε με τον Θείο του στην Αθήνα, στην Οδό Αχαρνών και προτού τελειώσει το Γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής. Την ίδια εποχή γνωρίζει τον Γρηγόρη Μπιθικώτση σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του και εκείνος τον παροτρύνει να επισκεφτεί την Columbia. Στη συνέχεια γνωρίζει τον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος τον παίρνει μαζί του στα «Ξημερώματα», ένα νυχτερινό κέντρο που γνώριζε μεγάλες δόξες εκείνη την εποχή. Μάλιστα ο ίδιος ο Μητροπάνος έχει δηλώσει ότι οφείλει πολλά στον Ζαμπέτα, που τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα.
Το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης επιλέγει να τον πάρει μαζί του σε περιοδεία, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Σ' αυτές τις συναυλίες ερμηνεύει σημαντικά έργα του σπουδαίου συνθέτη.
Το 1967 κυκλοφορεί τον πρώτο του 45αρη δίσκο με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» ενώ ένα ακόμα τραγούδι του που είχε ηχοφραφηθεί πιο πριν, η «Χαμένη πασχαλιά», λογοκρίθηκε από την χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Μεταξύ αυτών οι Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης («Εμείς οι δυο» κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος («Πάρε Αποφάσεις» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός («Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό»).  Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας την ταυτότητα του λαϊκού.
Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Θεσσαλού αοιδού ήταν το 2009 με την ζωντανή ηχογράφηση από τις συναυλίες του στο Ηρώδειο με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».
Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και έδινε σκληρή μάχη. Η φωνή του έσβησε αλλά τα τραγούδια του θα μείνουν ανεξήτιλα στο χρόνο και θα κρατούν συντροφιά σε πολλές γενιές ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου