Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Χανιά‏
Ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του με την ανάδοχο κοινοπραξία. Το μουσείο πρόκειται να ανεγερθεί στον ελεύθερο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη -σήμερα είναι σκουπιδότοπος- στην περιοχή της Χαλέπας με προϋπολογισμό 9.716.176,60 ευρώ. Το έργο άλλωστε είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 - 2013».
Το νέο μουσείο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με μελέτη του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, που προβλέπει εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 1.800 τ. μ. και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο 140 θέσεων, αναψυκτήριο, βιβλιοπωλείο, εργαστήρια, αποθήκες κ.λπ. Προβλέπεται ακόμη και υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων.
Ουσιαστικό ρόλο στη διάταξη του κτηρίου παίζει το αίθριο, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οι αίθουσες εκθέσεων και ο χώρος εισόδου. Το ύψος θα κυμαίνεται από έξι έως οκτώ μέτρα, κάτι σημαντικό για την ανάπτυξη των εκθέσεων. Η συνολικά καλυπτόμενη επιφάνεια είναι 5.230 τ. μ. Προβλέπεται ακόμη η σύνδεση της παλιάς πόλης των Χανίων με τη συνοικία της Χαλέπας με έναν δρόμο περιπάτου.
Αυγή 19/4/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου