Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Καλά λόγια από Βερολίνο για τον διαφαινόμενο νέο πρόεδρο Μετά τους Μερκοζί, η Άνγκελα ονειρεύεται ...Μερκολάντ!
Το δίδυμο Μερκοζί πιθανότατα θα αποτελέσει παρελθόν από το βράδυ της Κυριακής 6ης Μαϊου, εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά που θέλουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ να κερδίζει την Προεδρία.

Ωστόσο, η σιδηρά καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει σαφώς εκφράσει την επιθυμία της για επανεκλογή του Γάλλου προέδρου, φαίνεται ότι διατηρεί τους σχεδιασμούς της για έναν ισχυρό γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη - πόσο μάλλον τώρα που Ιταλία και, κυρίως, Ισπανία δείχνουν να κλυδωνίζονται.

Έτσι, τα μηνύματα που περνά πλέον το Βερολίνο είναι πως η καγκελάριος θα συνεργασθεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος. Ονειρεύεται, ενδεχομένως, η κα Μέρκελ και ένα δίδυμο ...Μερκολάντ!

Σύμφωνα με το Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο,  βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος στην γαλλο-γερμανική συνεργασία, μέχρι στιγμής οι επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, όποιοι και αν είναι, έχουν εργασθεί καλά μαζί...

Στην ίδια λογική, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δύο πιστοποιημένων δημοκρατών, που είναι προσηλωμένοι στην Ευρώπη και στη γαλλο-γερμανική φιλία».

Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι «η γαλλο-γερμανική σύμπραξη είναι το ένα από τα δύο κλειδιά για το μέλλον της Ευρώπης...Η Γερμανία θα επιδιώξει καλή και στενή συνεργασία με όποιον εκλεγεί στην προεδρία από τον γαλλικό λαό»...

Το Βερολίνο, πάντως, εκφράζει ανησυχίες για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ιστορικό 18% που κατέγραψε η Μαρίν Λε Πεν, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι αυτή η υψηλή επίδοση είναι ανησυχητική και πως θεωρεί ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί στο δεύτερο γύρο..

( Πρώτο θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου