Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η τεστοστερόνη κόβει χρόνια ζωής

image


25/09/2012 - 19:30 / σχόλια (0)

Έως και 20 χρόνια ζωής κερδίζουν οι άντρες που έχουν υποβληθεί σε ευνουχισμό σύμφωνα με κορεατική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Σύγχρονη Βιολογία. Η μελέτη ιστορικών αρχείων κατέδειξε ότι οι ευνούχοι που ζούσαν στην Κορέα πριν από αιώνες, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανδρικές ορμόνες ευθύνονται κυρίως για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής ενός άνδρα, γι’ αυτό πιθανώς στις σημερινές ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες ζουν πέντε χρόνια περισσότερα από τους άνδρες, κατά μέσο όρο. Η τεστοστερόνη φαίνεται πως καταστέλλει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ο βιολόγος επικεφαλής της έρευνας Κιουνγκ-Τζιν Μιν του Πανεπιστημίου Ίνχα, μελέτησε τα γενεαλογικά αρχεία των ευγενών της αυτοκρατορικής αυλής της κορεατικής δυναστείας Τσοσάν (1392-1910). Τα ευνουχισμένα αγόρια είτε έχαναν τα αναπαραγωγικά όργανά τους από ατύχημα (π.χ. δάγκωμα σκύλου), είτε σκοπίμως προκειμένου να εξασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση στο παλάτι - μια πρακτική που ίσχυε έως το 1894. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 81 ευνούχων με μέση διάρκεια ζωής τα 70 χρόνια, κατά 14,4 έως 19,1 χρόνια περισσότερα από τους άλλους που ζούσαν 50,9 έως 55,6 έτη. Τρεις ευνούχοι πέρασαν τα 100 χρόνια, κάτι ασυνήθιστο ακόμα και σε μια σύγχρονη ανεπτυγμένη χώρα.
ΛΧ
 athens voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου