Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

EQUALS

International Women's day March 8

marilena: Ένας άγνωστος πόλεμος Έχει αρπάξει 66,000 παιδιά....

marilena: Ένας άγνωστος πόλεμος Έχει αρπάξει 66,000 παιδιά....: Μάρω Ζήνα O Joseph Kony  είναι ο πρώτος εγκληματίας πολέμου στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο , τ...

marilena: Ένας άγνωστος πόλεμος Έχει αρπάξει 66,000 παιδιά....

marilena: Ένας άγνωστος πόλεμος Έχει αρπάξει 66,000 παιδιά....: Μάρω Ζήνα O Joseph Kony  είναι ο πρώτος εγκληματίας πολέμου στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο , τ...

Ένας άγνωστος πόλεμος Έχει αρπάξει 66,000 παιδιά. Θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει;OJoseph Kony είναι ο πρώτος εγκληματίας πολέμου στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το 2005 και κατηγορείται μεταξύ άλλων για δολοφονίες, σεξουαλική εκμετάλλευση βιασμούς και απαγωγές.
Ο στρατός του έχει αρπάξει μέχρι σήμερα 66,000 παιδιά, τα οποία εκπαιδεύει να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αμάχους. Ένας στρατός που «δεν πολεμά για κάποιο σκοπό, αλλά μόνο για να διατηρήσει την ύπαρξή του».
Τρεις Αμερικανοί κινηματογραφιστές, οι Jason Russell, Bobby Bailey και Laren Poole, ταξίδεψαν στην Αφρική για να καταγράψουν τη γενοκτονία του Darfur που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2003.
Φθάνοντας εκεί αντιμετώπισαν και τελικά κατέγραψαν, έναν άγνωστο μέχρι τότε πόλεμο που είχε ξεκινήσει στην Ουγκάντα το 1987 - το δεύτερο μακροβιότερο πόλεμο στην Αφρική. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι ένα ντοκιμαντέρ [Invisible Children] με θέμα την αρπαγή παιδιών της Ουγκάντα από τον Joseph Kony και τον στρατό του, "Lord's Resistence Army".
Η προβολή αυτού του ντοκιμαντέρ και η ιστορία αυτών των παιδιών κινητοποίησε χιλιάδες Αμερικανούς εφήβους και βοήθησε στην εξεύρεση πόρων για την ανοικοδόμηση σχολείων στην Ουγκάντα. Αλλά η ιστορία των τριών κινηματογραφιστών δε σταματά εκεί.
Μέσω του οργανισμού Invisible Children Inc. που ίδρυσαν, οι τρεις κινηματογραφιστές κατάφεραν να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει εκατό στρατιώτες αυστηρά και μόνο για να εκπαιδεύουν το στρατό της Ουγκάντα, κάτι που για χρόνια τούς αρνούνταν: «Δεν υπάρχει περίπτωση η Αμερική να εμπλακεί σε μια σύγκρουση όπου η εθνική ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας δεν είναι σε κίνδυνο».
Το βίντεο KONY 2012 είναι μία καταγραφή της προσπάθειας όσων έχουν επιτευχθεί, αλλά και όσων πρέπει ακόμα να γίνουν ώστε να συλληφθεί ο Joseph Kony. «Στοχεύει στο να κάνει τον Joseph Kony "διάσημο", όχι για να τον εξυμνήσει, αλλά για να αυξήσει την διεθνή υποστήριξη για τη σύλληψή του και να αποτελέσει δεδικασμένο για τη διεθνή δικαιοσύνη.
Δείτε το όλο. Τα εγκλήματα του Joseph Kony μας αφορούν όλους, ακόμα κι αν δεν γίνονται στη «δική μας αυλή».

marilena: Γυναίκα (θέλω κι εγώ μία)...

marilena: Γυναίκα (θέλω κι εγώ μία)...: M έσα στη φρικο-κρίση  ποιος ασχολείται με τις γυναίκες; Με τη θέση τους στην κοινωνία, που έτσι κι αλλιώς είναι σμπαράλια και η θέση κα...

Γυναίκα (θέλω κι εγώ μία)...

image


Mέσα στη φρικο-κρίση ποιος ασχολείται με τις γυναίκες; Με τη θέση τους στην κοινωνία, που έτσι κι αλλιώς είναι σμπαράλια και η θέση και η κοινωνία; Με τα λεφτά που παίρνουν, που όμως δεν τα παίρνουν κι ας είναι λιγότερα από των ανδρών;
Κανένας: απλώς όλοι θέλουμε από μία γυναίκα να μας βρίσκει τους φορτιστές/ τα πορτοφόλια ή να μας φτιάχνει κάναν καφέ, κάθεται που κάθεται.
Το «κάθεται» είναι σχήμα λόγου, γιατί παρόλο που είμαστε άνεργες του σκοτωμού (η μία στις τέσσερις και πάμε για μία στις δύο), δεν βάζουμε κώλο κάτω: κάνουμε 6,7 δουλειές σπιτιού την ημέρα, εκεί που οι άντρες κάνουν 4,2 δουλειές. Και μιλάμε για Άγγλους άντρες, μια και η έρευνα με τις δουλειές σπιτιού έγινε στην Αγγλία - αν είχε γίνει στην Ελλάδα, θα κάναμε 100 δουλειές εμείς στις 5 των ανδρών. μια και στην Ελλάδα εμείς οι γυναίκες πηγαίνουμε σουπερμάρκετ, μαγειρεύουμε, σφουγγαρίζουμε, βάζουμε πλυντήρια, απλώνουμε και σιδερώνουμε 100 φορές περισσότερο απ' ό,τι οι άντρες.
Αυτά τα κάναμε πάντα, από γενιά σε γενιά, ψηνόμασταν παιδιόθεν με έμμεσο και άμεσο τρόπο να συμμαζεύουμε, καθαρίζουμε, σκαρώνουμε-ένα-μεζέ, βρίσκουμε χαμένα καλώδια και γενικά να φέρνουμε τα πάνω κάτω. Όχι επειδή είμαστε γυναίκες και ζούμε σε ανδροκρατούμενη κοινωνία και τέτοια ξεπερασμένα πράγματα, αλλά επειδή είμαστε πολύ ικανά άτομα και μαθαίνουμε εύκολα.
Τις κλασικές «ανδρικές» δουλειές όπως εξαέρωση των καλοριφέρ, αλλαγές γλόμπων, ξεβουλώματα νεροχυτών, κλάδεμα φυτών, κατέβασμα βαλιτσών από πατάρια και κουβάλημα μπετόν π.χ., τις καταφέρνουμε μια χαρά. Σιγά μην κωλώσουμε. Κάτι μπερδεψουάρ τεχνικές εργασίες με τα κομπιούτερ, τα σωληνάκια που μπαίνουν στο πίσω μέρος των τηλεοράσεων και τους μπλοκαρισμένους εκτυπωτές, ξεμένουν στο πεδίο των ανδρών. Γι' αυτό δεν υπάρχει αμπλοκάριστος εκτυπωτής σχεδόν σε καμία οικογένεια που όντως έχει εκτυπωτή σε ηλικία γάμου.
Είναι λίγο σπαστικά όλα αυτά. Τα νούμερα δεν έχουν σημασία - η ανεργία στους άντρες είναι 18,3% και στις γυναίκες 24,5% σύμφωνα με έγκυρο άρθρο/site (και όλα παίζουν από το ένα site στο άλλο). Η πραγματική ανεργία είναι τεράστια, πολύ περισσότερη και στα δύο φύλα απ' όσο βγαίνει στις στατιστικές, το ξέρουμε αυτό. και στις γυναίκες είναι βουνό, κανονικά: είμαστε οι πρώτες που απολυόμαστε και οι τελευταίες που προσλαμβανόμαστε.
Είμαστε οι περισσότερες με συμβάσεις αορίστου χρόνου, γι' αυτό και πήραμε δρόμο τσάκα-τσάκα από το Δημόσιο. Είμαστε αυτές που δουλεύουμε με 300 ευρώ το μήνα σε τηλεφωνικές πωλήσεις, όταν δουλεύουμε. Επίσης είμαστε αυτές που κερδίζουμε κατά μέσο όρο 78% των αμοιβών των ανδρών - ενώ τους πλένουμε τα σώβρακα σωρηδόν, τους χτυπάμε τρία αυγουλάκια να φάνε, τους φέρνουμε μία μπίρα και βρίσκουμε τα χαμένα τους τετοιάκια.
Θα πείτε, εδώ ο κόσμος καίγεται και το αυτό χτενίζεται, και θα πέσετε έξω: ούτε καν χτενίζεται πια! Με εξαίρεση τις πολιτικούς και συζύγους πολιτικών, άντε και τις επαγγελματίες πλούσιες, οι γυναίκες δεν πηγαίνουν στα κομμωτήρια παρά μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις (γάμοι, καταστροφές κ.λπ.).
Ποιο κομμωτήριο; Εδώ δεν βγαίνεις οικονομικά ούτε στη λαϊκή της γειτονιάς σου, σιγά μην κάνεις μιζανπλί. Το κυνήγι εργασίας μαζί με το κυνήγι της προσφοράς ή/και του φθηνότερου τσέτουλου, παίρνει πολλή ώρα και κάμποση ενέργεια. Ξέρουμε ποιο σουπερμάρκετ έχει το οικονομικότερο ρύζι-που-τρώγεται (Lidl: Καρολίνα Σερρών) και ποιο τις συμφέρουσες ευκαιρίες δύο-σε-ένα (Σκλαβενίτης). Ποιο έχει τα καλύτερα οικονομικά snacks (Carrefour) και ποιο τα νοστιμότερα ψητά κοτόπουλα με 6 ευρώ (Βασιλόπουλος). Όταν το Carrefour ξεπουλάει τα παιδικά ρουχαλάκια στο τέλος κάθε σεζόν, η είδηση πάει από στόμα σε στόμα σε χιλιάδες γυναίκες που σκοτωνόμαστε να ντύσουμε τα παιδάκια μας. Όταν το Lidl φέρνει μποτάκια με ? 7,90 επίσης το δίκτυο γυναικών πιάνει φωτιά.

Το μόνο θετικό, έτσι που χτυπιόμαστε, είναι ότι δεν παθαίνουμε κατάθλιψη - πού να προλάβουμε; Έχουμε να ταΐσουμε/ντύσουμε/καθαρίσουμε/παρηγορήσουμε όλη την οικογένεια και σαν να μην έφτανε το ξεκώλιασμά μας, τα κάνουμε όλα αυτά με τρεις-κι-εξήντα - στις μέρες μας πια, με αέρα κοπανιστό. Εννοείται, χωρίς το παλιό καλό μπόνους (πόσο πίσω με πας.) της έξτρα κιλότας - δεν αγοράζουμε «κάτι μικρό για πάρτη μας», ενώ γεμίζουμε με τον ίδιο αέρα κοπανιστό το καλάθι της νοικοκυράς.
Τα πράγματα είναι χάλια για όλους, άντρες-γυναίκες-παιδιά, αυτή την εποχή, και απλώς επισημαίνω εκνευριστικά ότι για μας τις γυναίκες είναι μαύρα χάλια επιπέδου Ζορό. Γιατί δεν σταματήσαμε ποτέ να δουλεύουμε, απλώς τώρα το κάνουμε ντιπ χωρίς αποδοχές και σε χειρότερη ατμόσφαιρα (με τις οικογένειες σε έξαλλη κατάσταση, τους άντρες με μυαλά στα κάγκελα κ.λπ.).
Όλα αυτά σας τα γράφω ενώ διπλώνω κάλτσες που δεν είναι πια ζευγάρια, τάχα μου να δείχνουν ότι είναι ασορτί. Και με τσουκάλι στη φωτιά. Το γεγονός ότι το τσουκάλι θα είναι άδειο όπου να 'ναι, δεν με κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ούτε με αποτρέπει από το να ονειρεύομαι ότι μπαίνει στο σπίτι μου μια γυναίκα, προκομμένη και χρυσοχέρα, η οποία θα φροντίζει όλα τα βαρετά πρακτικά της ζωής. θα κουβαλάει, θα σιάζει, θα ηρεμεί τα πλήθη. και θα βρίσκει τις μονές κάλτσες που κάποτε ήτανε διπλές, αλλά οι έρημες ένας θεός ξέρει σε ποια πόλη/σε ποια χώρα/σε ποια θάλασσα να ταξιδεύουν τώρα.

Athens Voice Μανίνα Ζουμπουλάκη 7/3/2012

marilena: Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους πιστεύουν στην μονα...

marilena: Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους πιστεύουν στην μονα...: Το Βαρόμετρο - Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης   Το κείµενο που ακολουθεί αφορά µια ερώτηση που ήταν θέµα σε εξετάσεις Φυσικής στο Πανεπιστήμ...

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους πιστεύουν στην μοναδική (τους) αλήθεια...


Το Βαρόμετρο - Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
 

Το κείµενο που ακολουθεί αφορά µια ερώτηση που ήταν θέµα σε εξετάσεις Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης:

«Να περιγράψετε πώς µπορούµε να µετρήσουµε το ύψος ενός ουρανοξύστη χρησιµοποιώντας ένα βαρόµετρο».

Ένας φοιτητής απάντησε: «Δένετε ένα µακρύ σπάγκο στο λαιµό του ßαρόµετρου και στη συνέχεια κατεβάζετε το ßαρόµετρο από την ταράτσα µέχρι να εγγίζει το έδαφος. Το ύψος του κτιρίου θα ισούται µε το µήκος του νήµατος συν το µήκος του βαρόµετρου».

Αυτή η πρωτότυπη απάντηση εξόργισε τόσο τον εξεταστή, ώστε αυτός έκοψε το φοιτητή στο συγκεκριμένο µάθηµα. Ο φοιτητής προσέφυγε στις αρχές του Πανεπιστηµίου, ισχυριζόµενος ότι η απάντησή του ήταν αναµφίβολα σωστή και ότι αδίκως κόπηκε.

Το Πανεπιστήµιο όρισε έναν άλλο εξεταστή να διερευνήσει το θέµα και να αποφασίσει εάν έπρεπε να κοπεί ο φοιτητής ή όχι. Ο κριτής αυτός θεώρησε ότι η απάντηση που δόθηκε ήταν πράγµατι σωστή, αλλά δεν φανέρωνε καµία αξιοσηµείωτη γνώση Φυσικής.

Για να διαλευκανθεί τελείως το θέµα, αποφασίστηκε να καλέσουν το φοιτητή και να του αφήσουν έξι λεπτά, µέσα στα οποία αυτός θα έπρεπε να δώσει µια προφορική απάντηση που να µην είναι τόσο απλοϊκή, αλλά να δείχνει κάποια εξοικείωση µε τις βασικές αρχές της Φυσικής.

Για πέντε λεπτά ο φοιτητής έµενε σιωπηλός, βαθιά απορροφηµένος στις σκέψεις του. Ο εξεταστής του θύµισε ότι ο χρόνος τελειώνει και ο φοιτητής απάντησε ότι είχε στο µυαλό του µερικές ιδιαίτερα σχετικές απαντήσεις, αλλά δε µπορούσε να αποφασίσει ποια να χρησιµοποιήσει. Στην προτροπή να βιαστεί, απάντησε ως εξής:

«Κατ' αρχήν, θα µπορούσαµε να ανεßάσουµε το ßαρόµετρο στην ταράτσα του ουρανοξύστη, να το αφήσουµε να πέσει και να µετρήσουµε το χρόνο που κάνει µέχρι να φτάσει στο έδαφος. Το ύψος του κτιρίου µπορεί να υπολογιστεί τότε από τον τύπο: H=(gt 2)/2. Όµως, δε θα το συνιστούσα γιατί θα ήταν κρίµα για το βαρόµετρο».

«Μια άλλη εναλλακτική απάντηση» είπε ο φοιτητής «είναι η εξής: Εάν υπάρχει ηλιοφάνεια, θα µπορούσαµε να µετρήσουµε το ύψος του βαρόµετρου, να το στήσουµε όρθιο στο έδαφος και µετά να µετρήσουµε του µήκος της σκιάς του. Στη συνέχεια µετρούµε το µήκος της σκιάς του ουρανοξύστη, και µε απλό τρόπο µπορούµε να υπολογίσουµε το πραγµατικό ύψος του ουρανοξύστη µε αριθµητική αναλογία».

«Αλλά, εάν θα θέλατε να αντιµετωπίσετε το θέµα µε ιδιαίτερα επιστηµονικό τρόπο, θα µπορούσατε να δέσετε ένα µικρού µήκους νήµα στο βαρόµετρο και να το θέσετε σε ταλάντωση σαν εκκρεµές, πρώτα στο έδαφος και µετά στην ταράτσα του ουρανοξύστη. Το ύψος θα µπορούσε να βρεθεί µετρώντας και συγκρίνοντας τις δύο περιόδους, οι οποίες είναι αντιστρόφως ανάλογες των τετραγωνικών ριζών των επιταχύνσεων της βαρύτητας στο έδαφος και στο ύψος του ουρανοξύστη. Η επιτάχυνση της βαρύτητας εξαρτάται µε τη σειρά της από το ύψος από την επιφάνεια της γης και συνεπώς γνωρίζοντας την επιτάχυνση της βαρύτητας στην ταράτσα βρίσκουµε το ζητούµενο ύψος».

«Α!»είπε πάλι ο φοιτητής, «Υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος, όχι κακός: Αν ο ουρανοξύστης διαθέτει εξωτερική σκάλα κινδύνου, θα ήταν ευκολότερο να ανεßεί κανείς τη σκάλα βάζοντας διαδοχικά σηµάδια επαναλαµβάνοντας το µήκος του βαρόµετρου. Μετά θα ήταν εύκολο να υπολογίσει το ύψος του ουρανοξύστη προσθέτοντας όλα αυτά τα µήκη.

Αλλά, αν απλώς θα θέλατε να είστε ιδιαίτερα βαρετός δίνοντας µια ορθόδοξη απάντηση, θα µπορούσατε να µετρήσετε την ατµοσφαιρική πίεση στην ταράτσα και στο έδαφος και να µετατρέψετε τη διαφορά των millibars σε ανάλογη διαφορά σε µέτρα.
»

«Όµως, επειδή ως φοιτητές παροτρυνόµαστε συνέχεια να ασκούµε την ανεξαρτησία του µυαλού µας και να εφαρµόζουµε επιστηµονικές µεθόδους, αναµφίßολα ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να χτυπήσουµε την πόρτα του θυρωρού και να του πούµε: Αν θα ήθελες να έχεις ένα ωραίο καινούριο βαρόµετρο, θα σου χαρίσω αυτό αν µου πεις το ύψος του ουρανοξύστη».

Ο φοιτητής ήταν ο Niels Bohr (http://en.wikipedia.org/wiki/Niels_Bohr), ο µόνος Δανός που τιµήθηκε µε το βραβείο Νόµπελ Φυσικής......
http://en.wikipedia.org/wiki/Niels_Bohr

marilena: Ένα θαυμάσιο κείμενο του Αλκίνοου Ιωαννίδη ,

marilena: Ένα θαυμάσιο κείμενο του Αλκίνοου Ιωαννίδη ,: που μας κανει αισιοδοξους αφου οι νεοι ανθρωποι παραμενουν πιστοι στις αθανατες αληθειες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ...

Ένα θαυμάσιο κείμενο του Αλκίνοου Ιωαννίδη ,


που μας κανει αισιοδοξους αφου οι νεοι ανθρωποι παραμενουν πιστοι στις αθανατες αληθειες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ,
Δ.Αλευρομάγειρος

·         We blame youyou know, μου είπε ένας Άγγλος στο Λονδίνο. Εννοούσε πως οι Έλληνες κάνουμε ζημιά στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης. Με την κυκλοφορία της συλλογής "Local Stranger" στο εξωτερικό, θα πέφτω συχνά πάνω σε τέτοιου είδους ατάκες ξένων δημοσιογράφων.

Τι να απαντήσω; Τι να του πω; Πως οι αποικιοκράτες παππούδες του συμπεριφέρονταν στους 
Kύπριους δικούς μου σαν να ήταν ζώα, επειδή ήταν βοσκοί και δεν είχαν μπάτλερ; Πως η βασίλισσά του, αυτή η γιαγιά με τα καταπληκτικά καπέλα, όταν ήταν νέα υπέγραφε με το χέρι της θανατικές καταδίκες παιδιών 19 και 20 χρονών που πάλευαν να ελευθερώσουν τον τόπο τους; Να του πω για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, που τεχνητά προκάλεσε το μίσος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, άνοιξε με το ζόρι την όρεξη στην Τουρκία για την Κύπρο και με τη βοήθεια της αστείρευτης δικής μας λεβεντομαλακίας δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες;

Να του πω για τον εμφύλιο εδώ στην Ελλάδα και για τον ρόλο που έπαιξε η εξωτερική πολιτιτική της χώρας του; Για τη σύμπραξη με τους ηττημένους Γερμανοτσολιάδες και κάθε λογής δοσίλογους εναντίων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία στο βουνό; Για το πώς εκμεταλλεύτηκαν την εγκεφαλική σκλήρηνση και τον επαρχιωτισμό της εδώ κομμουνιστικής ηγεσίας προκειμένου να ξεφορτωθούν μια και καλή το πιο δημιουργικό και αλτρουιστικό κομμάτι της χώρας; Πως από τότε επικράτησαν εδώ οι βολεψάκιδες, οι παρτάκιδες και οι ελληνάρες χωρίς Ελλάδα - αυτοί που όταν λένε «αγαπώ την πατρίδα μου» εννοούν στην καλύτερη περίπτωση «αγαπώ τον εαυτό μου» ή ακόμα «μισώ όλους τους άλλους» - φέρνοντας τη χώρα σήμερα στην καταστροφή;

Ας μη μιλήσω για τη Γερμανία, μη σας κουράζω με τα αυτονόητα...

"
We blame you!" Έλα τώρα Robertbehave yourself να πούμε, μην κάνεις σαν παιδί! Κι εγώ σας κατηγορώ άμα είν' έτσι.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις σας ανέθρεψαν και στήριξαν τη διαφθορά μας, προκειμένου να μας πουλήσουν σε διπλή τιμή τα άχρηστα, μισοχαλασμένα όπλα, τα φάρμακα και τις τηλεπικοινωνίες τους. Έστησαν Ολυμπιάδες. Η δική μας κόστισε διπλάσια από του Σίδνευ, το είπε τότε υπουργός μας, υπερήφανος, σε ξένο κανάλι. Κι όταν ρωτήθηκε ο υπουργός στη συνέχεια: «Εννοείτε πως αυτά πληρώνονται με ξένα κεφάλαια;» απάντησε παρεξήγημένος (έχουμε και μια αξιοπρέπεια!), «Όχι! Αποκλειστικά με δικά μας χρήματα. Θα μάθουμε πόσα ακριβώς μετά το πέρας των αγώνων»! Τα πλήρωσε το κράτος, δηλαδή εμείς, δηλαδή τα εγγόνια μας. Κι εμείς φωνάζαμε «Ζήτω» και «Γεια». Και στήναμε ωραίες τελετές έναρξης και λήξης. Γραφείο τελετών!

"
We blame you!" Και οι δύο παππούδες μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Δεν άκουσα ποτέ τους γονείς μου που μεγάλωσαν πάμφτωχοι και ορφανοί, ούτε τις πρόσφυγες, χήρες γιαγιάδες μου να κατηγορούν συνολικά τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους ή τους Βούλγαρους. Είχαν μια σιωπή, μια βαθιά γνώση πως ο άνθρωπος, από όπου και αν κατάγεται, κρύβει μέσα του τον άγγελο μα κρύβει και το θηρίο. Το ταϊζει κρυφά, το κρύβει πίσω από χαμόγελα και ανέξοδες καλοσύνες, το καταπιέζει όταν ενοχλεί την καθημερινότητα και το ελευθερώνει όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εκτός κι αν η καλλιέργεια και η ηθική του υπερισχύσουν. Μα, να ανοίξω φιλοσοφική συζήτηση;

Όχι. Τότε; Ας πάω στα «επουσιώδη». Να πω για τις αηδίες που η δική σας
show-business μάς πούλησε δεκαετίες τώρα; Για τόσες ανοησίες της ποπ, της ροκ και των «charts» που μας τάισαν με το ζόρι; Που για κάθε τραγούδι της προκοπής αναγκαστήκαμε να αγαπήσουμε κι ένα σακί σκουπιδοτράγουδα και να συνδέσουμε τις εφηβείες και τις ζωές μας μαζί τους; «Και τι με νοιάζει, θα μου πει, αν εσύ έχαφτες τις αηδίες που σου πουλούσαν οι δισκογραφικές και τα ραδιόφωνα; Ας μην τις άκουγες. Είναι ανάγκη να σας φταίνε πάντα οι άλλοι;»

Καλά, θα πω για τα δικά μας: Έχεις δίκιο 
Robert, ότι κι αν πεις λίγο είναι. Η πρώτη μας βουλή είχε μέσο όρο 200 βαφτιστήρια ανά βουλευτή. Ήμασταν χαλασμένοι εξ αρχής. Ο εμφύλιος μεταξύ των Ελλήνων κατά την επανάσταση στοίχησε περισσότερους νεκρούς απ' ότι ο αγώνας ενάντια στους Οθωμανούς. Βαφτίσαμε τον Ιταλό Καποδίστρια Έλληνα και μετά τον σκοτώσαμε γιατί δεν είχε τα κουσούρια μας. Όσο αίμα κι αν χύσαμε, όσους Θούριους κι αν ψάλαμε, όσες ηρωικές Εξόδους κι αν επιχειρήσαμε, τελικά εσείς μάς κάνατε κράτος, για να κάνουμε τις δουλειές σας. Το ένα από τα τρία πρώτα κόμματα της νέας μας χώρας, αυτό που ουσιαστικά επικράτησε, λεγόταν «Αγγλικό». Αυτό τα λέει όλα. Ποια ιδεοληψία μάς έκανε να πιστέψουμε πως μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι; Χάσατε ευγενή παιδιά εδώ Robert, το ξέρω. Ποιητές, ουτοπιστές, οξφορδιανούς αρχαιογνώστες, έφηβους φιλέλληνες, Έλληνες εξ αναγνώσεως, Πλατωνιστές όταν κανείς δεν είχε ακούσει για Πλάτωνα στα λημέρια μας για αιώνες. Εμείς ήμασταν αναλφάβητοι Αρβανίτες, Βλάχοι, Τουρκόγυφτοι, Τουρκόφωνοι, Πομάκοι, Σλαβομακεδόνες, Τσάμιδες. Εσείς βυθίσατε στο Ναβαρίνο, εσείς μας δώσατε κράτος, εσείς μας κάνατε Έλληνες. Εμείς απλώς κερδίσαμε το κύπελο στο ποδόσφαιρο και βγήκαμε να δείρουμε Αλβανούς.

Μπα, όχι, αυτά τα λέμε μεταξύ μας, δεν είναι για ν' ακούγονται παραέξω, μετατρέπονται αυτομάτως σε υπερβολές και σε ψέματα όταν βγαίνουν απ' το σπίτι. Θα του πω άλλα:

Μη νομίζεις πως περνούσαμε ζωή και κότα τόσα χρόνια 
Robert! Δεν ήταν παράδεισος το να κοιμάσαι σε ράντζο στο διάδρομο, εγχειρισμένος. Ούτε το να είσαι άτομο με αναπηρία και να σού είναι αδύνατον να κινηθείς στις πόλεις μας. Ούτε το να πληρώνεις «περαίωση» στην εφορία, θεωρούμενος απατεώνας εξ ορισμού. Ούτε το να οδηγείς και να πεθαίνεις στους δρόμους μας. Ούτε το να γεννάς με καισαρική για να βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω ο μαιευτήρας και να ταϊζει γάλα σκόνη το παιδί σου για να πάρει προμήθεια. Ούτε το να μη βρίσκεις το δίκιο σου στα δικαστήρια. Ούτε το να κυβερνιέσαι από όσους μας κυβέρνησαν. Ούτε το να ζεις στην ασχήμια όπου ο καθένας έχτιζε ότι να 'ναι όπου να 'ναι. Ούτε το να είσαι παιδί χωρίς παιδεία και χωρίς χρόνο, με πέντε ιδιαίτερα τη μέρα, με άγχος και κατάθλιψη. Ούτε γέρος χωρίς ουσιαστική περίθαλψη και σύνταξη, να περιμένεις να πεθάνεις μπροστά στην τηλεόραση. Ούτε και το να είσαι Αιγυπτιώτης, Κύπριος, Μικρασιάτης, Ηπειρώτης, Ίμβριος ή Πόντιος ήταν πάντα ευχάριστο. Γι' αυτό μη λες πως γλεντούσαμε τη ζωή μας τόσα χρόνια με δανεικά. Τα δανεικά τα έδιναν οι διαφθορείς των κυβερνήσεων και των εταιρειών σου και τα έτρωγαν οι διεφθαρμένοι δικοί μας δικοί τους. Και θησαύριζαν οι δυνατοί μέσα απ' τη μιζέρια και τον εξευτελισμό μας και σήμερα θέλουν κι άλλο.

Τώρα, το πώς γίνεται αυτή η πλούσια και αδιάφθορη χώρα σου, ενώ ρούφηξε το αίμα αποικιών τόσα χρόνια, να χρωστά κι αυτή, το γιατί σού κόβονται οι παροχές στην παιδεία, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι μισθοί και η πρόνοια, το γιατί έχεις χρόνια τώρα άστεγους κάτω απ' τις γέφυρες, πεινασμένους στο δρόμο και αναλφάβητους το 2012, αυτό είναι άλλο, τεράστιο, παγκόσμιο θέμα που καλό θα ήταν να ψάξουμε όλοι μαζί. Δεν πηγάζει από την κατάσταση στην Ελλάδα. Μη μας κατηγορείς λοιπόν για όσα δεν φταίμε.

Αν θέλεις να μας κατηγορήσεις, κατηγόρησέ μας για την έλλειψη οργανωμένης άμυνας απέναντι σε μια επίθεση πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη. Κατηγόρησέ μας που βρεθήκαμε ανέτοιμοι, επαρχιώτες αδικτύωτοι, αυτιστικοί, ομφαλοσκόποι, χασομέρηδες, μια πόλη ανοχύρωτη μπροστά στην προαναγγελθήσα επέλαση του τέρατος. Και κατηγόρησε και λίγο τον εαυτό σου, που αντί να συμπονέσει τον δοκιμαζόμενο φτωχόκοσμο της Ελλάδας, γλύφει μισοκοιμισμένος την καραμέλα που του πουλούν οι αγορές, τα περιοδικά των εκδοτών και οι ρατσιστικές αναλύσεις των καναλιών, περιμένοντας τη σειρά του. Σου λένε κάθε μέρα για την ελληνική τεμπελιά, για την ελληνική διαφθορά, για την ελληνική ψευτιά. Την αλήθεια που δεν σου λένε θα σου την πούμε εμείς: Ετοιμάσου να χάσεις όσα νομίζεις πως έχεις. Γιατί θα τα χάσεις όλα!

Και μην πεις "αυτά δεν γίνονται!" Κι εμείς τέτοια λέγαμε. Και σήμερα βρεθήκαμε χωρίς γη κάτω απ' τα πόδια μας. Αύριο θα έρθει η σειρά σου. Όταν λοιπόν θα σου στερούν τη σύνταξή σου, τα χρήματα που κέρδισες με ιδρώτα και με απουσία από τα παιδιά σου και τους έδωσες να σου φυλάξουν, όταν δεν θα 'χεις γιατρό να γιατρευτείς, σπίτι να κοιμηθείς, πρόνοια να προνοήσει, φαϊ να φας, τραγούδι να τραγουδήσεις, τότε να μας κατηγορήσεις διπλά. Γιατί εμείς ανοίξαμε την Κερκόπορτα.

Η ευθύνη μας δεν είναι μόνο πως δημιουργήσαμε χρέος, πως κλέψαμε τον τόπο μας, πως χτίσαμε αυθαίρετα, πως πληρωθήκαμε μαύρα, πως πήραμε και δώσαμε φακελάκια, πως ψηφίσαμε ζώα, πως λαδώσαμε, πως παντρευτήκαμε σε πισίνες με πυροτεχνήματα και λιμουζίνες ενώ χρωστούσαμε, πως κάψαμε πεντοχίλιαρα στα σκυλάδικα, πως θελήσαμε το βουλευτή και τον καλλιτέχνη να εκπροσωπούν τη φτηνότερη και πιο αντιαισθητική πλευρά μας. Εννοείται πως φταίμε για όλα αυτά και άλλα. Όμως η πραγματικά μεγάλη ενοχή μας απέναντί σου είναι πως κάναμε την αρχή για να ρουφήξουν σε λίγο και το δικό σου αίμα.

Η υποχρέωση μας σήμερα είναι να παλέψουμε για τα παιδιά σου. Και η δική σου υποχρέωση είναι να παλέψεις για τα δικά μας. Μόνο έτσι γίνεται.
Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες.

Ακούς εκεί 
we blame youΗλίθιε!
·         Aλκίνοος Ιωαννίδης

marilena: Ηλιακή καταιγίδα σήμερα στη γη

marilena: Ηλιακή καταιγίδα σήμερα στη γη: NAFTEMPORIKI.GR  Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012 10:59 Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει σήμερα τη γη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχετα...

Ηλιακή καταιγίδα σήμερα στη γη


NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012 10:59


Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει σήμερα τη γη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους αγωγούς πετρελαίου και τις αερομεταφορές.
Η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμενόταν να απελευθερώσει κύμα φορτισμένων σωματιδίων μεταξύ 06:00 GMT και 10:00 GMT, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Κούντσες από τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανού και Ατμόσφαιρας (NOAA) πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα εδώ και έξι χρόνια, πιθανώς ακόμα πιο ισχυρή από παρόμοια τον περασμένο Ιανουάριο.
Η ηλιακή καταιγίδα είναι αποτέλεσμα δύο ηλιακών εκλάμψεων που συνέβησαν την Τρίτη και οι οποίες προκάλεσαν μαζική εκτίναξη φορτισμένων σωματιδίων στο Διάστημα. Στη Γη, τα φορτισμένα σωματίδια υπολογίζεται ότι κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Η καταιγίδα, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, θα πλήξει κυρίως πολικές περιοχές και τα αεροπλάνα μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία για να τις αποφύγουν. Παράλληλα, ενδέχεται να καταστήσει ορατό το βόρειο σέλας σε νοτιότερες περιοχές, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόι και την Αϊόβα.
Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα το 1972 προκάλεσε τη διακοπή των υπεραστικών τηλεπικοινωνιών στο Ιλινόι.

marilena: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη,...

marilena: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη,...: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτ...

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012, 11:03


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Η.Π.Α. και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.


Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

KONY 2012

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Robert Palmer - Addicted To Love

Missing You - Diana Ross

John Waite - Missing You

marilena: ΝΙΚΟΛΑ και ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ....

marilena: ΝΙΚΟΛΑ και ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ....: Ο Νικολά Σαρκοζί, η Μαρί Λεπέν και ο Φρανσουά Μπαϊρού επιλέχθηκαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε καμπάνια της ...

ΝΙΚΟΛΑ και ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ....


Νικολά ΣαρκοζίΟ Νικολά Σαρκοζί, η Μαρί Λεπέν και ο Φρανσουά Μπαϊρού επιλέχθηκαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε καμπάνια της γαλλικής εταιρίας ADMD υπέρ του δικαιώματος στην ευθανασία. 


Μαρί Λεπέν

Φρανσουά Μπαϊρού

«Κύριε υποψήφιε, πρέπει να βρεθεί κανείς σε αυτή τη θέση για να αλλάξει τη δική του για την ευθανασία;» είναι το ερώτημα που «συνοδεύει» κάθε φωτογραφία των υποψηφίων προέδρων. 

marilena: Thor Steinar Names New Store after Norwegian Kille...

marilena: Thor Steinar Names New Store after Norwegian Kille...: Thor Steinar, a clothing company closely associated with the neo-Nazi scene in Germany, opened a new store called Brevik in the eastern G...

Thor Steinar Names New Store after Norwegian Killer Breivik...

Thor Steinar, a clothing company closely associated with the neo-Nazi scene in...

Thor Steinar, a clothing company closely associated with the neo-Nazi scene in Germany, opened a new store called Brevik in the eastern German city of Chemnitz on Thursday. Although technically named after a town in Norway, it is also only one letter apart from the name of the man responsible for killing dozens last summer in that country: Anders Behring Breivik. The development has angered residents of the city, Germany and in Norway.


Photo Gallery: Far-Right Provocation

In the past, the company has often used the Norwegian flag and other Nordic symbols in its clothing, drawing criticism from the country's officials. "We consider it regrettable that Thor Steinar uses Norwegian place names in order to associate Norway as such with Thor Steinar and the extreme right-wing scene," Anne-Kirsti Wendel Karlsen of the Norwegian Embassy in Berlin told the Freie Presse newspaper.
Thor Steinar clothing is often seen worn by neo-Nazis and members of the...
Thor Steinar clothing is often seen worn by neo-Nazis and members of the right-wing scene. A local politician in Chemnitz described the opening of the Brevik store as "scandalous". It's the second time the company has opened a store with that name. Previously, Thor Steinar opened a Brevik store in Hamburg in 2008, long before the shootings by the similarly named Norwegian man. The store only remained open for a month.

Here, Chemnitz residents can be seen in an anti-Nazi rally in the city on...
Here, Chemnitz residents can be seen in an anti-Nazi rally in the city on Monday. The city's mayor said the demonstration was aimed at sending a "message of a peaceful, cosmopolitan, diverse and tolerant Chemnitz in which there is no place for Nazis."
In an act of provocation that is creating outrage in Germany and Norway, the Thor Steinar clothing company, associated with the neo-Nazi scene, has opened a store in eastern Germany with a name almost identical to that of Norwegian right-wing extremist killer Anders Behring Breivik. City politicians have lambasted the"scandalous" development.

In an apparent deliberate act of provocation, the Thor Steinar clothing brand, popular among German neo-Nazis, has opened a store in the eastern German city of Chemnitz bearing the name of the far-right Norwegian mass murderer responsible for killing dozens of people, including scores of youth, last summer.
The company opened a store named "Brevik" in the city last Thursday, prompting outrage in Germany and Norway over the name. German daily Die Welt reports that the company has defended the name, noting that each of its stores is named after a town in Norway. Brevik is a town located south of Olso with around 2,700 residents. According to the paper, the company opened a store with the same name several years before Anders Behring Breivik went on a killing spree by bombing a government building in Oslo and posing as a police officer and massacring 77 people at a summer political camp for youth on the Utoya island.
The store's opening has already angered many in Chemnitz, where residents and officials are concerned about the damage the store opening will have on the city's reputation -- both in Germany and abroad.
'Scandalous'
"It is out of the question for a store to have a name like that," city spokeswoman Katja Uhlemann told Die Welt's website. "We have already contacted the landlord and will plan every step necessary to shut down this business as quickly as possible."
Contacted by several newspapers, the owner of the building said he had been deceived at the time the rental contract was signed and that he was unaware a Thor Steinar outlet would be opened at the site.
According to the newspaper, Hanka Kliese, a member of the state parliament with the center-left Social Democratic Party, has an office located just a few meters from the store. "This scandalous naming shows a new quality in the aggression, right-wing extremism and capacity of violence of Thor Steinar," she told Die Welt. "Now we know just who we are dealing with." Kliese accused the state government of Saxony, where the far-right National Democratic Party (NPD) also holds seats in parliament, of doing too little to combat right-wing extremism.
In recent months, Saxony has drawn attention because the state was long home to a neo-Nazi terror cell that committed 9 murders of immigrants and one of a police officer. The group lived for a time in both Chemnitz and nearby Zwickau during their years in hiding.
On Monday, several thousand Chemnitz residents gathered to protest against right-wing extremism and neo-Nazis in the city. The city's mayor, Barbara Ludwig, told the local Freie Presse newspaper that 2,000 people had gathered in the inner city, to send a "message of a peaceful, cosmopolitan, diverse and tolerant Chemnitz in which there is no place for Nazis." The protest was part of a commemoration of the city's destruction 67 years ago during World War II.
According to the Freie Presse, Norway has long sought to distance itself from Germany's Thor Steinar brand, which has used the Norwegian flag and other Nordic symbols on its clothing in the past. "We consider it very regrettable that Thor Steinar uses Norwegian place names in order to associate Norway as such with Thor Steinar and the extreme right-wing scene," Anne-Kirsti Wendel Karlsen of the Norwegian Embassy in Berlin told the newspaper. "Acting at the request of a number of communities, we have asked that Norwegian town names not be used. But we unfortunately have no legal recourse to pursue it through the courts."
Over the weekend, major Norwegian newspapers including Verdens Gang andAftenposten reported on the store's opening.

spiegel on line


Πίτερ Οικονομίδης: «Χάσαμε το πάθος μας, για μία Prada» Μιλά ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την επιτυχία της εκστρατείας Give Greece a Chance ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2012, 13:34

Πίτερ Οικονομίδης: «Χάσαμε το πάθος μας, για μία Prada»


Οι έλληνες επιχειρηματίες που αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα» (Give Greece a Chance), εμπιστεύθηκαν τον ομογενή κ. Πίτερ Οικονομίδη για την τελική μορφή της. 

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την πρώτη ελληνική διαφήμιση που βραβεύθηκε στις Κάνες (για το Campari), που επινόησε για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το Ελλάδα - «Εκλεκτή των θεών» («Chosen by the gods»), και επανεφηύρε για τον καφέ Λουμίδη το μότο «Έκαστος στο είδος του», έστησε μία καμπάνια μη επιθετική, στηριγμένη σε στοιχεία και αριθμούς σχετικά με την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας χρόνο και συμπάθεια απέναντι σε μία χώρα που - όποια γνώμη και αν έχει κανείς για αυτή - δοκιμάζεται σκληρά. 

Ο κ. Οικονομίδης τονίζει τη σημασία της παρουσίας του κ. Γιάννη Ολύμπιου, αντιπροέδρου της εταιρείας V + O Communication, ως «ψυχής» του εγχειρήματος, και μιλά ήδη για την επιτυχία της: δημοσιεύθηκε σε τέσσερις γλώσσες, στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης, προκαλώντας ενδιαφέρον, θετικά σχόλια και επικρίσεις.


-Η καμπάνια δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης. Πότε θα είστε σε θέση να μιλήσετε για επιτυχία ή αποτυχία;
«Άμεσα, τώρα κιόλας, μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχία. Περισσότεροι από 90 ευρωπαίοι δημοσιογράφοι έχουν στείλει mail ζητώντας περισσότερα στοιχεία, ενώ η ιστοσελίδα (www.greeceischanging.com) μετρά ήδη 120.000 επισκέπτες εκ των οποίων μόνον οι 8.000 προέρχονται από την Ελλάδα. Πόλη στη Φινλανδία ζήτησε να ενσωματωθεί το url στην ιστοσελίδα της. Η ανταπόκριση στα social media, στο facebook, στο twitter, ήταν εντυπωσιακή. Υπάρχει βεβαίως και κριτική, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρώτη φορά η Ελλάδα στέκεται απέναντι στους πολίτες της Ευρώπης, δεν επιτίθεται, και εξηγεί την κατάσταση, δεσμεύεται για τις αλλαγές. Όχι γιατί θέλουν οι ευρωπαίοι να ακούσουν κάτι άλλο, αλλά γιατί οι έλληνες θέλουν να πουν κάτι διαφορετικό».

-Στις ομιλίες σας, επιμένετε ιδιαίτερα στην έννοια της διαχείρισης της φήμης (rebranding) της Ελλάδας. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι, όμως, μία τέτοια προσπάθεια όταν το κέντρο της Αθήνας καίγεται σε μία νύχτα;
«Καταρχάς, θέλω να κάνω σαφές ότι η Ελλάδα - ένα όνομα με διεθνές βεληνεκές - δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί τη φήμη της. Είπα χαρακτηριστικά σε μία πρόσφατη ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη, «Greece, one of the greatest brands that' s never been branded». Σήμερα, επιμένω στον επαναπροσδιορισμό, όχι της Ελλάδας, αλλά των ελλήνων. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, χάσαμε τη σύνδεση με το παρελθόν μας, ξεχάσαμε το ποιοι πραγματικά είμαστε.
Όσο για τα επεισόδια, τις ταραχές, θα σας πω κάτι που διάβασα την επόμενη μέρα, με την υπογραφή του Philip Barnaby, δημοσιογράφου του Al Jajeera_ συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Τα ΜΜΕ έχουν διαβολεμένη όρεξη για ιστορίες, τις χρειάζονται. Και η Ελλάδα, σήμερα, συνοδεύεται από ένα πολύ γερό στόρι. Όταν λοιπόν η Αθήνα καίγεται, τα Μέσα καλύπτουν το γεγονός, και αυτό γίνεται κομμάτι της εντύπωσης που έχει ο κόσμος για την Ελλάδα. Το μείζον όμως δεν είναι η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, αλλά η εικόνα που έχουν οι έλληνες για τον εαυτό τους».

-Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κύρια συστατικά της εικόνας της Ελλάδας, του DNA της, αυτή τη στιγμή;
«Τι σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι την Ελλάδα; Δεν θα σταθώ στο κλασικό παρελθόν της, αλλά στην εκπληκτική ομορφιά αυτής της χώρας, την απλότητα της, που αντανακλάται στην αρχιτεκτονική των νησιών, ακόμη και το φαγητό της, στο φως της Αττικής, το χρώμα του Αιγαίου. Το ελληνικό DNA συνθέτει το ανθρώπινο μέτρο, η έννοια του φιλότιμου, η τελειότητα και απλότητα συνάμα του Παρθενώνα. Συν την τρέλα που κουβαλάμε. Έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Είμαστε κακοί γερμανοί, είμαστε όμως πολύ καλοί έλληνες. Το θέμα είναι να μη χάσουμε την επαφή με την ελληνικότητα μας. Η πρόσληψη της ζωής, εδώ, είναι εντελώς διαφορετική».

-Μοιάζει όμως να έχει ξεχαστεί όλο αυτό το οικοδόμημα που περιγράφετε, και το οποίο ήταν στο προσκήνιο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και να υπερτερούν άλλα στοιχεία, ως επί το πλείστον αρνητικά.
«Αλήθεια είναι. Χάσαμε το πάθος μας, και καταφύγαμε στη Prada. Γίναμε σε μεγάλο βαθμό μία κοινωνία καθοδηγούμενη από τον καταναλωτισμό. Η τελετή έναρξης των Αγώνων ήταν υποδειγματική, συνέδεε το παρελθόν με το παρόν, υποσχόταν για το μέλλον. Οι Αγώνες τέλειωσαν, και πάει!, το χάσαμε όλο αυτό. Αποκορύφωμα ήταν αυτό που συνέβη με το IBC, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης : μετετράπη σε εμπορικό κέντρο. Τεράστιο λάθος. Τόση τεχνολογία, κάτι με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις, και το καταστρέφεις για έναν ναό της κατανάλωσης; Και όλα αυτά, όταν στο Ντουμπάι κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή media city...».

-Με βάση την εμπειρία σας, μπορείτε να θυμηθείτε μια χώρα που να κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της μέσα στον χρόνο ;
«Η Νότια Αφρική είναι το καλύτερο παράδειγμα. Προ Μαντέλα, ήταν μία ρατσιστική χώρα, γνώριζε την απόρριψη από τη διεθνή σκηνή, ήταν παρίας του κόσμου_ γεννήθηκα εκεί και το έχω ζήσει στο πετσί μου. Τώρα αποκαλείται ως έθνος ουράνιο τόξο. Η Ινδία είναι επίσης καλό παράδειγμα. Έχει κάνει αξιοσημείωτη δουλειά σε αυτό που λέμε soft power, στους τομείς του σχεδίου μόδας, της γαστρονομίας, της τέχνης και του design, σε θέματα μοντέρνας κουλτούρας. Πάνω σε αυτόν τον καμβά έγινε σπουδαία δουλειά, δομήθηκε άλλη εικόνα. Συνέβαλε καθοριστικά και μία διαφήμιση. Λειτούργησε σαν μαγνήτης, σε έκανε να θέλεις να επισκεφθείς τη χώρα, δεν είχε στόχο απλώς να προσελκύσει τουρίστες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά».

-Το Υπουργείο Πολιτισμού δέχεται συχνά κριτική, για τις καμπάνιες που βγάζει στον αέρα. Συμφωνείτε με τη λογική τους;
«Αυτό που έχω να πω για τον ΕΟΤ, δεν αφορά τις καμπάνιες αυτές καθεαυτές, αλλά τις αλλαγές που βλέπουμε κάθε τόσο. Πρέπει να υπάρχει συνοχή από χρονιά σε χρονιά, είναι μεγάλο λάθος οι αλλαγές εκ βάθρων, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του λογότυπου. Το DNA της καμπάνιας παραμένει το ίδιο, και απλώς εξελίσσεται.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορείς να διαφημίζεις πάντα τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αρχαιότητες. Η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ με μία καμπάνια του 1987, αν δεν κάνω λάθος, υπό τον τίτλο «Επιστρέφω στην πατρίδα», και με την υπογραφή του Τζορτζ Λόις, ελληνοαμερικανού θρύλου της διαφήμισης. Έβλεπες τον Πίτερ Ουστίνοφ, Ουκρανό, να λέει επιστρέφω στην πατρίδα, και να εννοεί την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα ως λίκνο του πολιτισμού, είναι σπίτι, είναι πατρίδα του πολίτη του κόσμου».

-Τι γνώμη έχετε για τη διαφήμιση στην Ελλάδα; Γίνεται πολύς θόρυβος γύρω από διαφημιστικές δημιουργίες.
«Κάποιες είναι εξαιρετικές, άλλες δεν βλέπονται, όπως παντού. Για μένα η καλύτερη διαφήμιση είναι η απλή διαφήμιση. Είναι, άλλωστε, πολύ δύσκολο να είσαι απλός. Δεν αγαπώ τις διαφημίσεις που προσπαθούν πάρα πολύ, δεν αγαπώ τις εξυπνάδες. Πολλές φορές έλκεσαι από τη διαφήμιση και δεν θυμάσαι τι διαφημίζει. Μου αρέσει η απλότητα της Adidas, Impossible is nothing. Της Nike, Just do it. Της Apple, Think Different_ έχω δουλέψει και εγώ, ως μέλος ομάδας, πάνω σε αυτό. Πολλοί συνάδελφοι διαφημιστές, μου λένε ότι είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι πολύ καλό στα ελληνικά. Δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω ότι είναι δύσκολο να είσαι απλός. Θέλει πολλή δουλειά».

-Το μυστικό της δικής σας δημιουργικότητας, ποιο είναι;
«Πρέπει να έχεις υπομονή. Αν χαράξεις μία στρατηγική και ξέρεις πού πηγαίνεις, είναι βέβαιο ότι οι ιδέες θα σε επισκεφθούν. Είμαι, πάντως, εναντίον της έρευνας. Ερευνούμε το παρόν, ο δημιουργός φτιάχνει το μέλλον. Φανταστείτε ο Στηβ Τζομπς να είχε κάνει έρευνα για το i-pod. Θέλεις ένα μηχάνημα που θα σου δώσει τη δυνατότητα για 10.000 τραγούδια στην τσέπη σου; Θα έλεγες, δεν το έχω ανάγκη, αφού έχω το cd, τι να το κάνω.».

(iNews)

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

www mediagate gr Βαρουφάκης στο Channel 4

marilena: London 2012: Team GB told to use common sense on h...

marilena: London 2012: Team GB told to use common sense on h...: The British Olympic Association has clarified its position on athletes shaking hands with rivals and dignitaries at the London Olympics. ...

London 2012: Team GB told to use common sense on handshakes

Britain's Hannah Miley shakes hands with Stephanie Rice of Australia at the 2008 Beijing Olympics
The British Olympic Association has clarified its position on athletes shaking hands with rivals and dignitaries at the London Olympics.The BOA is concerned about illness affecting the hosts' hopes of success.
Asked if handshakes should be avoided, BOA chief medical officer Ian McCurdie said: "I think, within reason, yes.
"The greatest threat to performance is illness and possibly injury. We are talking about minimising risk of illness. It is all about hand hygiene."
But the BOA says it has not placed a ban on handshakes and is simply urging a common-sense approach to hygiene.
A spokesman said: "We are simply reminding athletes to take common-sense measures, such as washing their hands and using hand foam, to reduce the risk of catching a bug.
"It's the same type of advice many employers give to their employees.
"As an official policy, we are not advising our athletes to avoid shaking hands with people."
The BOA also tweeted  : "Team GB, to be clear: do shake hands, do use hand foam, do wash your hands, do reduce the risk of catching a bug. It's all common sense."
Around 10,000 competitors will take part in the Games, with British athletes set to share rooms, while eating with competitors from more than 200 other nations.
McCurdie added: "Being at an Olympic Games means you are normally inside a bubble and so there is effectively quite a limited number of people that you interact with when you are away in another country.
"In London we do not believe that is going to be the case. The variety of people the athletes and support staff are going to interact with is going to be huge.
"At an Olympic Games or any major event the performance impact of becoming ill or even feeling a little bit ill can be significant.
"Essentially we are talking about minimising risk of illness and optimising resistance. Minimising exposure and getting bugs into the system and being more robust to manage those should that happen. Hand hygiene is it."
British rower Zac Purchase, a gold medallist at the Beijing Games in 2008, said on Twitter  that the advice was of the sort athletes routinely received, but added: "[It's] a bit pointless unless you are going to run around with disinfectant for every surface you come into contact with."
The United States team, which will send the most athletes to the Games, is issuing no such warnings about handshakes.
"We always encourage our athletes at the Olympic Games to embrace the Olympic spirit and meet, greet and interact with as many different athletes from as many nationalities as possible," United States Olympic Committee spokesman Patrick Sandusky said.
Liz Wyse, an etiquette adviser from publisher Debrett's, said: "Obviously there are concerns about keeping in a tip-top physical condition but [the BOA advice] does seem a bit extreme.
"If somebody extends their hand in a friendly greeting and you don't give your hand back because of hygiene concerns that could look very rude.
"It is a bit of a sad thing if people are worried about shaking hands in case it spreads disease."

ΕΛΕΟΣ....θα πω εγώ.....